Filip Dewinter (L) bij de Pegida-betoging in Gent, Belga Image
Filip Dewinter (L) bij de Pegida-betoging in Gent © Belga Image

Pegida Vlaanderen hield maandag in het centrum van Gent een betoging 'om opnieuw onze wens te uiten voor een leefbare maatschappij', aldus de beweging. Pegida demonstreerde op het Gentse Sint-Baafsplein met zo'n 250 aanwezigen, waaronder ook Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.

De Gentse kern van Hart boven hard hield enkele kilometers verderop in het Rabotpark, vlak bij het nieuwe Gentse gerechtsgebouw, een volksfeest onder de noemer 'Fête divers'. Daar kwamen zowat 400 mensen opdagen. ''Fête divers' is geen tegenmanifestatie, maar een positief signaal: samen gaan we voor een samenleving waarin iedereen zijn plaats heeft en krijgt vanuit gelijkwaardigheid', klinkt het bij de organisatie.

Uiteindelijk verliep alles incidentloos, bevestigt de woordvoerder van de Gentse politie, Manuel Mugica Gonzalez.

Dresden

Wat de tot nu toe in het Duitse Dresden grootste demonstratie moest worden van anti-islambeweging Pegida, kwam maandag niet boven de 10.000 deelnemers uit, terwijl de Nederlandse politicus Geert Wilders een van de sprekers was. De organisatie verwachtte 30.000 aanhangers in Dresden.

Sommige Duitse media hadden het over nog minder deelnemers, 7.000. De politie gaf geen schatting van het aantal demonstranten. Die zei wel dat er eerder op de middag ongeveer 3.000 tegendemonstranten op de been waren. Een politiemacht van ruim 1.500 agenten moest de twee groepen uit elkaar houden. Er stonden ook waterkanonnen klaar, maar die waren niet nodig. Er zijn twaalf mensen gearresteerd. (Belga/KVDA)

Pegida Vlaanderen hield maandag in het centrum van Gent een betoging 'om opnieuw onze wens te uiten voor een leefbare maatschappij', aldus de beweging. Pegida demonstreerde op het Gentse Sint-Baafsplein met zo'n 250 aanwezigen, waaronder ook Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. De Gentse kern van Hart boven hard hield enkele kilometers verderop in het Rabotpark, vlak bij het nieuwe Gentse gerechtsgebouw, een volksfeest onder de noemer 'Fête divers'. Daar kwamen zowat 400 mensen opdagen. ''Fête divers' is geen tegenmanifestatie, maar een positief signaal: samen gaan we voor een samenleving waarin iedereen zijn plaats heeft en krijgt vanuit gelijkwaardigheid', klinkt het bij de organisatie. Uiteindelijk verliep alles incidentloos, bevestigt de woordvoerder van de Gentse politie, Manuel Mugica Gonzalez. Wat de tot nu toe in het Duitse Dresden grootste demonstratie moest worden van anti-islambeweging Pegida, kwam maandag niet boven de 10.000 deelnemers uit, terwijl de Nederlandse politicus Geert Wilders een van de sprekers was. De organisatie verwachtte 30.000 aanhangers in Dresden.Sommige Duitse media hadden het over nog minder deelnemers, 7.000. De politie gaf geen schatting van het aantal demonstranten. Die zei wel dat er eerder op de middag ongeveer 3.000 tegendemonstranten op de been waren. Een politiemacht van ruim 1.500 agenten moest de twee groepen uit elkaar houden. Er stonden ook waterkanonnen klaar, maar die waren niet nodig. Er zijn twaalf mensen gearresteerd. (Belga/KVDA)