Gentse BBI-directeur: ‘Parlement kan aan alle data van Optima’

Karel Anthonissen © BELGA

De parlementaire onderzoekscommissie Optima kan alle klanten- en bedrijfsgegevens van Optima inkijken bij de fiscus. Dat zegt Karel Anthonissen, de directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in Gent.

Dat schrijft De Tijd.

Karel Anthonissen moet vandaag voor de onderzoekscommissie getuigen en zal onthullen dat de volledige computerserver die hij in 2012 bij Optima in beslag nam nog altijd op de computerserver van de fiscus staat. Anthonissen stelt de onderzoekscommissie voor haar bevoegdheid als onderzoeksrechter te gebruiken om de gegevens in te kijken. Op die manier krijgt de commissie inzage in de interne communicatie van Optima en in het mailverkeer met de klanten en de toezichthouders.

Anthonissen herinnert eraan dat de rechtbank van Gent in juli 2013 de belastinginspectie beval alle data (maar liefst 2,5 terabyte aan gegevens) die ze op 30 januari 2012 bij Optima had gekopieerd, te vernietigen. De BBI van Gent deed dat, maar er was nog een kopie, onthult Anthonissen. “Er is in Brussel, in de zogenoemde centrale storage, een soort back-up teruggevonden. Als uw commissie dat opportuun vindt, is die te uwer beschikking’, schreef Anthonissen al in een brief aan voorzitter van de commissie Eric Van Rompuy.

Reactie Vanvelthoven

“De onderzoekscommissie moet maximaal gebruik kunnen maken van alle inlichtingen die beschikbaar zijn om de Optima-zaak uit te spitten. Ze heeft de bevoegdheden van een onderzoeksrechter en moet die ook ten volle benutten”, reageert SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven aan Belga. Hij voegt toe dat de onderzoekscommissie onmiddellijk beslag moet leggen op de kopie waarvan sprake om alle info te vrijwaren. Vervolgens kan het juridisch statuut onderzocht worden vooraleer de commissie de inlichtingen uitspit.

“De onderzoekscommissie moet vanzelfsprekend binnen haar mandaat blijven en mag het lopende gerechtelijke onderzoeken niet verstoren”, zegt hij nog.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content