Gentenaren hebben bijna dubbel zoveel vertrouwen in stadsbestuur als Antwerpenaren

Burgemeester Bart De Wever tijdens gemeenteraad Antwerpen © BELGA

Slechts 28 procent van de Antwerpenaren vertrouwt het stadsbestuur, terwijl dat in Gent 47,6 procent van de bevolking is. ‘Dit is geen slecht resultaat, maar een verbetering’, reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

In Antwerpen vertrouwt slechts 28 procent van de bevolking het stadsbestuur. In de tweede grootste stad van Vlaanderen, Gent, ligt dat cijfer met 47,6 procent een pak hoger. Dat concludeert de Gazet van Antwerpen uit cijfers van de stadsmonitor.

Vooruitgang

‘Wij vinden dat helemaal geen slecht resultaat’, reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in de krant. ‘Bij de vorige stadsmonitor in 2011 scoorde het stadsbestuur maar 24 procent. We kunnen dus spreken van een verbetering’, klinkt het. ‘Bovendien zijn de Antwerpenaren nu eenmaal kritisch.’

42.1 procent van de Leuvenaars heeft vertrouwen in haar bestuur. Met bijna 86 procent van de Leuvenaars die in het algemeen tevreden is over zijn stad, scoort Leuven erg hoog. ‘We zijn blij met de sterktes die Leuven heeft’, aldus burgemeester Louis Tobback (SP.A). Ook op economisch vlak scoort Leuven opvallend goed. Met 79 procent hebben ondernemingen in Leuven de grootste kans om na vijf jaar nog te bestaan, schrijft De Tijd.

Onveiligheidsgevoel

Liesbeth Homans (N-VA), minister van Huisvesting
Liesbeth Homans (N-VA), minister van Huisvesting© BELGA

Uit de Stadsmonitor blijkt eveneens dat het onveiligheidsgevoel in de stad toeneemt, hoewel de criminaliteitscijfers daar niet onmiddellijk aanleiding toe lijken te geven. Het onveiligheidsgevoel ligt het hoogst in Turnhout en Oostende, waar respectievelijk 23,9 procent en 19,5 procent zich wel eens onveilig voelt. Daarna volgen Antwerpen, Sint-Niklaas en Roeselare. In bijna elke stad ging het onveiligheidsgevoel er met enkele procentpunten op vooruit in vergelijk met de vorige bevraging, in 2011. Over alle steden samen geeft 16,9 procent van de bevolking aan bepaalde buurten te mijden. In de criminaliteitscijfers is nochtans geen stijging van het aantal misdrijven terug te vinden.

Minister Liesbeth Homans (N-VA), bevoegd voor Stedenbeleid, benadrukte tijdens de voostelling van de vijfde editie van de Stadsmonitor, waarin 13 steden onder de loep werden genomen, dat jongeren nog steeds voor de stad kiezen, maar vaak weg willen eenmaal er kinderen komen. Vooral de sterke sociaaleconomische profielen zoeken hun heil nog steeds buiten de stad. ‘Daarom moeten we als overheid wat bijsturen. Gezinnen zijn nu eenmaal cruciaal voor de sociale mix. We willen blijven investeren in de woningmarkt en het onderwijs.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content