Gent vecht afschakelplan juridisch aan

Daniël Termont © Belga

Volgens staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck (CDH) is het op dit moment niet mogelijk om Gent uit het afschakelplan te halen. Dat zegt ze in reactie op de eis van burgemeester Daniël Termont (SP.A). Pas in laatste instantie zou de staatssecretaris kunnen beslissen om een regio toch niet af te koppelen. Termont neemt geen genoegen met dat antwoord en is van plan het afschakelplan juridisch aan te vechten.

Gent eist dat de stad uit het afschakelplan wordt gehaald, omdat andere grote steden er ook niet in opgenomen zijn. Bij een stroomtekort zou in 747 Gentse straten het licht kunnen uitgaan: dat zijn 180 bedrijven, waaronder 8 sevesobedrijven, en 95.000 Gentenaars. Termont zit ook in met de haven.

Solidariteit

‘De vraag van mijnheer Termont is begrijpelijk’, is te horen op het kabinet van Fonck. Maar op dit moment steden of gemeenten uit het afschakelplan halen, zou dat plan zinloos maken, redeneert Fonck. Het systeem is immers gebaseerd op solidariteit.

Als een lokale overheid echt een dringende reden heeft om uit het plan verwijderd te worden, moet volgens Fonck een procedure worden doorlopen. Eerst dient de gemeente te bekijken of het probleem ter plaatse, met noodgeneratoren, kan worden ondervangen. Daarna is een overleg met provincie en gewest mogelijk met het oog op een zeer snelle herinschakeling van de elektriciteit. Die regeling is bijvoorbeeld mogelijk voor de ziekenhuizen.

Pas in laatste instantie, en in overleg met de minister van Economie, kan de staatssecretaris het afschakelplan aanpassen.

Rechtszaak

Termont zegt daar geen genoegen mee te nemen. ‘Ik had al opdracht gegeven om met een externe jurist de mogelijkheden te onderzoeken, maar heb nu beslist om een herziening van het plan via een rechtbank af te dwingen’, reageert de burgemeester.

‘Ik kan me er niet bij neerleggen, het plan is onaanvaardbaar en ik heb daarbij argumenten genoeg, onder andere op het vlak veiligheid en volksgezondheid. Het is ongehoord dat men duizenden mensen in de haven tussen een kanaal en spoorwegen gedurende die uren kan opsluiten, los van het feit dat we nu in kaart brengen wat de gevolgen van een afschakeling voor al die bedrijven zijn. Ik denk dat we argumenten genoeg hebben om dat hard te maken.’

Over de procedure waar Fonck naar verwijst, zegt Termont: ‘Ik ken die procedure niet en het zou vriendelijk zijn mocht de staatssecretaris mij antwoorden, want ik kreeg nog geen ontvangstbevestiging van mijn brief. Ik las enkel wat ze zegt via een persmededeling.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content