Gent: Groen/SP.A, Open VLD én CD&V starten coalitiegesprekken

Filip Watteeuw, Rudy Coddens, Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke © Belga Image

In Gent starten Groen/SP.A, Open VLD en CD&V coalitiegesprekken om een vierkoppig stadsbestuur op de been te brengen. Dat bevestigen de onderhandelaars in een persbericht.

Op wederzijdse uitnodiging heeft een ‘constructief gesprek’ plaatsgevonden tussen het kartel en Open VLD/CD&V. De vier partijen hebben nu een werkmethode uitgewerkt om tot een ‘positief project voor Gent’ te komen.

Zij hebben samen 40 van de 51 zetels in de gemeenteraad. Enkel N-VA, Vlaams Belang en PVDA voeren dan oppositie.

De onderhandelingen worden nog deze week opgestart. In een gezamenlijk persbericht vragen Mathias De Clercq (Open VLD), Filip Watteeuw (Groen), Mieke Van Hecke (CD&V) en Rudy Coddens (SP.A) ‘de nodige tijd’ om ‘in alle luwte en rust’ te onderhandelen.

Burgemeester

Of de opstart van de gesprekken een eerste groene burgemeester dan wel een eerste blauwe burgemeester in 60 jaar betekent voor Gent, is nog niet bekend.

Na het verkennende gesprek legden Watteeuw en Coddens een gezamenlijke verklaring af. Daaruit blijkt dat het burgemeesterschap een onderdeel wordt van de onderhandelingsoefening. Zowel lijsttrekker De Clercq als Watteeuw, het nieuwe gezicht van het kartel, claimt de sjerp.

‘We willen niet dat Gent in een impasse belandt’, verklaarde Watteeuw, die zegt zijn verantwoordelijkheid op te nemen.

Rudy Coddens wil ‘gezamenlijke resultaten’ boeken en vooral over de inhoud spreken. ‘We willen ons niet laten opjagen, dit soort dingen is zeer serieus’, zei de SP.A-kopman.

Het kartel SP.A/Groen profileert zich als grootste groep in de Gentse gemeenteraad en droomt zo ondanks zijn zetelverlies van een groene burgemeester. Maar De Clercq boekte zondag wel flinke winst en nam CD&V onder de arm om het burgemeesterschap op te eisen.

Partner Content