Gent deelt geen GAS-boetes uit aan 14-jarigen

© StampMedia

Gent zal de minimumleeftijd voor GAS-boetes niet verlagen tot 14 jaar. “Voor kinderen jongeren dan 16 jaar die een misdrijf begaan, wordt een alternatief traject voorzien”, aldus burgemeester Daniël Termont (SP.A).

De stad Gent zal de minimumleeftijd voor een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) niet verlagen naar 14 jaar. Daarover sloot de Gentse driepartijencoalitie (SP.A, Groen en Open VLD) een politiek akkoord, zo laat de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) weten.

“We kiezen ervoor om het uitstekende project ‘First Offenders’, een samenwerking tussen de politie en het parket, verder te zetten voor minderjarigen die een eerste misdrijf plegen”, zegt burgemeester Daniël Termont.

Alternatief traject voor minderjarigen

“Voor inbreuken op de politieverordening (GAS 1), zoals wildplassen, door kinderen jonger dan 16 jaar, wordt een alternatief traject voorzien, met een brief aan de ouders en opvolging door een jeugdinspecteur van onze politie.”

Minderjarigen die zogenaamde ‘gemengde inbreuken’ plegen, zoals kleine diefstallen, wapendracht of vandalisme, zullen door het parket worden opgevolgd. Ook de mogelijkheid voor de burgemeester om iemand een plaatsverbod op te leggen zal niet worden toegepast in Gent.

“Ik heb altijd gezegd dat ik geen sheriff wil zijn en daar blijf ik bij”, motiveert Termont. “Een plaatsverbod is een sanctie die te ver gaat, ze is trouwens ook nauwelijks te handhaven. Als mensen op steeds dezelfde plek voor overlast zorgen dan moet je de kern van het probleem aanpakken, niet het probleem letterlijk verschuiven.”

Stilstaan en parkeren

Inbreuken op stilstaan en parkeren zouden wel met een GAS worden bestraft. Ook de onmiddellijke betaling zou worden toegepast, bijvoorbeeld om overlast door buitenlandse bezoekers van uitgaansbuurten meteen te kunnen bestraffen.

Verder blijven de meeste boetebedragen dezelfde, enkel voor sommige ernstige overtredingen waarbij de bestaande maximumtarieven ontoereikend bleken, zoals bij herhaalde geluidsoverlast uit cafés of door evenementen, zouden verhoogde tarieven worden gehanteerd. Burgemeester Termont wil de voorstellen bespreken met Gentse middenveldorganisaties tijdens de debatdag op 7 april 2014. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content