In plaats van bonussen aan ceo's uit te keren, moet het in bedrijven of sectoren waar het goed gaat, mogelijk zijn elke werknemers aan een fiscaal gunstig tarief een extraatje te gunnen. Dat voorstel voor een zogenaamde 1 mei-bonus lanceerde sp.a-voorzitster Caroline Gennez zaterdagavond in Gent.

Collectieve bonussen Net als ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw voor haar stond de sp.a-voorzitster tijdens haar 1 mei-speech stil bij de bonussen voor ceo's van banken. Gennez vindt dat die toplui gaan bonus verdienen zolang de banken niet elke euro hebben terugbetaald die ze kregen in het kader van hun reddingsplannen tijdens de crisis, zolang ze niet fundamenteel gezond zijn en zolang niet alle medewerkers en spaarders een deeltje van de koek krijgen.

De sp.a stelt daarentegen voor de collectieve bonussen uit de loonnorm te halen zodat in bedrijven en sectoren waar het goed gaat, voor elk personeelslid iets extra mogelijk is, aan een fiscaal gunstig tarief.

Nieuw- Vlaamse arrogantie

Gennez haalde daarbij uit naar de rechterzijde, "die vindt dat we moeten zwijgen over die bonussen". Ze merkte op dat bijvoorbeeld een partij als N-VA ook voor bonussen is "per geschorste werknemer. Wat is het volgende? Een school belonen als ze een zwart kindje weigert?"

Gennez zette zich meteen af tegen "het cynisme in de politiek". "Wij moeten een vuist maken tegen de Nieuw-Vlaamse arrogantie", aldus Gennez. "Rechts eist voor zichzelf vrijheden op die ze anderen ontzegt. Geen vermogenswinstbijdrage voor superrijke kapitalisten, maar loonmatiging voor de middenklasse. Geen quota voor dames in raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven, maar wel voor Vlaamse liedjes op de radio". (Belga)

In plaats van bonussen aan ceo's uit te keren, moet het in bedrijven of sectoren waar het goed gaat, mogelijk zijn elke werknemers aan een fiscaal gunstig tarief een extraatje te gunnen. Dat voorstel voor een zogenaamde 1 mei-bonus lanceerde sp.a-voorzitster Caroline Gennez zaterdagavond in Gent. Collectieve bonussen Net als ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw voor haar stond de sp.a-voorzitster tijdens haar 1 mei-speech stil bij de bonussen voor ceo's van banken. Gennez vindt dat die toplui gaan bonus verdienen zolang de banken niet elke euro hebben terugbetaald die ze kregen in het kader van hun reddingsplannen tijdens de crisis, zolang ze niet fundamenteel gezond zijn en zolang niet alle medewerkers en spaarders een deeltje van de koek krijgen. De sp.a stelt daarentegen voor de collectieve bonussen uit de loonnorm te halen zodat in bedrijven en sectoren waar het goed gaat, voor elk personeelslid iets extra mogelijk is, aan een fiscaal gunstig tarief.Nieuw- Vlaamse arrogantie Gennez haalde daarbij uit naar de rechterzijde, "die vindt dat we moeten zwijgen over die bonussen". Ze merkte op dat bijvoorbeeld een partij als N-VA ook voor bonussen is "per geschorste werknemer. Wat is het volgende? Een school belonen als ze een zwart kindje weigert?" Gennez zette zich meteen af tegen "het cynisme in de politiek". "Wij moeten een vuist maken tegen de Nieuw-Vlaamse arrogantie", aldus Gennez. "Rechts eist voor zichzelf vrijheden op die ze anderen ontzegt. Geen vermogenswinstbijdrage voor superrijke kapitalisten, maar loonmatiging voor de middenklasse. Geen quota voor dames in raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven, maar wel voor Vlaamse liedjes op de radio". (Belga)