Gemeenteraden Tessenderlo en Ham keuren fusieplannen goed

Archiefbeeld uit 2013 van Tessenderlo Chemie, gevestigd in Ham

De gemeenteraden van Tessenderlo en Ham hebben maandagavond het licht op groen gezet voor de fusie van beide Limburgse gemeenten. Met de principiële goedkeuring wordt de procedure voor een fusie tegen 1 januari 2025 in gang gezet.

In de gemeenteraad van Ham hebben 15 van de 21 gemeenteraadsleden voor de fusie gestemd. Het gaat om de meerderheid van CD&V en Open VLD – met respectievelijk 8 en 6 raadsleden – aangevuld met één N-VA-raadslid uit de oppositie. De overige 6 gemeenteraadsleden van de oppositie – Vooruit, Vlaams Belang, N-VA en Groen – kozen ervoor zich te onthouden.

Ook in Tessenderlo heeft de gemeenteraad zijn akkoord voor de fusieplannen gegeven: 17 raadsleden stemden er voor. Meerderheidspartijen Vooruit-SPiL (9) en CD&V (6) keurden de fusie principieel goed, samen met 2 N-VA-raadsleden van de oppositie. De andere 2 oppositieraadsleden van N-VA onthielden zich, net zoals Open Vld en LOOI.nu, met elk 2 raadsleden. Groen en een onafhankelijke stemden tegen de fusie.

Geen derde partnergemeente

Nu de principiële goedkeuring in beide gemeenten een feit is, moet voor 1 januari 2024 nog een definitieve beslissing genomen worden. Vervolgens trekken de partijen met een nieuwe lijst of gezamenlijke partijen naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen, waar de nieuwe beleidsploeg van de fusiegemeente gekozen wordt. Een derde partner – Beringen of Leopoldsburg – blijkt niet aan de orde, aldus beide gemeentebesturen.

Partner Content