Ongeveer zeven op tien kiezers weten al wat ze op 14 oktober in het stemhokje gaan doen. Bijna de helft van alle Vlamingen is tevreden over zijn gemeente. Dat blijkt uit een enquête van Het Nieuwsblad in samenwerking met iVox.

Nieuwe kiezers

Het aantal onbeslisten ligt met één op de drie relatief laag. Bij nationale verkiezingen gaat het traditoneel om 40 procent, merkt communicatieadviseur Noël Slangen op.

Bovendien zijn er bij lokale verkiezingen meer nieuwe kiezers, die minder goed weten wat ze in stemhokje gaan doen. Het gaat om jongeren die voor het eerst gaan stemmen en mensen die verhuisd zijn en dus in een nieuwe gemeente aankomen.

Geen dijkbreuk

De enquête bevestigt dat jongeren politiek minder vastberaden zijn. Bij de -29-jarigen weet de helft nog niet welk bolletje ze gaan inkleuren.

Ook het aantal kiezers dat zegt op 14 oktober op een andere partij te stemmen, ligt met 1 op de 4 lager dan bij nationale verkiezingen.

De meeste politicologen verwachten dan ook geen grote aardverschuiving. "Ik verwacht dat N-VA er sterk op zal vooruitgaan, maar een dijkbreuk zal het niet zijn', zegt Johan Ackaert (UHasselt).

Stedelingen tevreden

Voorts vindt bijna de helft van de Vlamingen dat zijn gemeente er de voorbije zes jaar op vooruit is gegaan. Het cijfer ligt in steden hoger dan in landelijke gemeenten.

Heel wat burgemeesters mogen in oktober de sjerp weer omgorden, blijkt uit de enquête. In 2006 bleef driekwart in functie en ook in oktober zal het cijfer wellicht hoog liggen. Nu al zegt bijna de helft van de kiezers dat zijn burgervader mag aanblijven. (Belga/TV)

Ongeveer zeven op tien kiezers weten al wat ze op 14 oktober in het stemhokje gaan doen. Bijna de helft van alle Vlamingen is tevreden over zijn gemeente. Dat blijkt uit een enquête van Het Nieuwsblad in samenwerking met iVox.Nieuwe kiezers Het aantal onbeslisten ligt met één op de drie relatief laag. Bij nationale verkiezingen gaat het traditoneel om 40 procent, merkt communicatieadviseur Noël Slangen op. Bovendien zijn er bij lokale verkiezingen meer nieuwe kiezers, die minder goed weten wat ze in stemhokje gaan doen. Het gaat om jongeren die voor het eerst gaan stemmen en mensen die verhuisd zijn en dus in een nieuwe gemeente aankomen.Geen dijkbreuk De enquête bevestigt dat jongeren politiek minder vastberaden zijn. Bij de -29-jarigen weet de helft nog niet welk bolletje ze gaan inkleuren. Ook het aantal kiezers dat zegt op 14 oktober op een andere partij te stemmen, ligt met 1 op de 4 lager dan bij nationale verkiezingen. De meeste politicologen verwachten dan ook geen grote aardverschuiving. "Ik verwacht dat N-VA er sterk op zal vooruitgaan, maar een dijkbreuk zal het niet zijn', zegt Johan Ackaert (UHasselt). Stedelingen tevreden Voorts vindt bijna de helft van de Vlamingen dat zijn gemeente er de voorbije zes jaar op vooruit is gegaan. Het cijfer ligt in steden hoger dan in landelijke gemeenten. Heel wat burgemeesters mogen in oktober de sjerp weer omgorden, blijkt uit de enquête. In 2006 bleef driekwart in functie en ook in oktober zal het cijfer wellicht hoog liggen. Nu al zegt bijna de helft van de kiezers dat zijn burgervader mag aanblijven. (Belga/TV)