Gemeenten laten fors meer conformiteitsonderzoeken uitvoeren naar woningen

Matthias Diependaele (N-VA). © Belga

Gemeenten laten vaker conformiteitsonderzoeken uitvoeren naar woningen. In 2022 voerden de gemeentelijke woningcontroleurs 41 procent meer controles uit dan het jaar ervoor, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zaterdag. Uit het jaarverslag van Wonen in Vlaanderen blijkt dat in 2022 in totaal 4.700 woningen ongeschikt of ongeschikt/onbewoonbaar zijn verklaard, wat het hoogste aantal is van de afgelopen jaren.

Dagelijks zijn in Vlaanderen woningcontroleurs op pad om te controleren of woningen voldoen aan de minimale woningkwaliteitsvereisten. Elke Vlaamse woning moet aan een aantal minimale vereisten voldoen op vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit.

De controle daarop gebeurt via een conformiteitsonderzoek. Indien de woning voldoet aan vereisten krijgt ze een conformiteitsattest. Indien ze niet voldoet, kan dit leiden tot een procedure tot ongeschikt- of onbewoonbaarheidsverklaring.

Uit de cijfers blijkt dat steeds meer gemeenten inzetten op conformiteitsonderzoeken. In 2022 voerden de woningcontroleurs, Vlaams en gemeentelijk, samen 39.104 conformiteitsonderzoeken uit, wat een stijging is met 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Als gekeken wordt naar enkel de gemeenten, steeg het aantal onderzoeken met maar liefst 41 procent. Daarnaast verplichten steeds meer gemeenten het conformiteitsattest voor huurwoningen.

Minister Diependaele heeft het over ‘een bijzonder positieve evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen’. ‘Vandaag zijn er al 109 Vlaamse gemeenten die een lokaal reglement hebben ingevoerd. Dat is een goede zaak voor de huurder die we met deze attesten beschermen tegen huisjesmelkerij en dergelijke meer’, zegt Diependaele. 

Uit het jaarverslag van Wonen in Vlaanderen blijkt dat in 2022 in totaal 4.700 woningen ongeschikt of ongeschikt/onbewoonbaar zijn verklaard, het hoogste aantal in vergelijking met de vorige jaren. Dat is deels te wijten aan het feit dat er meer controles plaatsvinden. Bovendien focussen de gemeenten vaak op het ouder patrimonium bij hun onderzoeken, waardoor de kans verhoogt naar meer woningen met gebreken, luidt het.

Partner Content