Gemeentelijke Holding: raad van bestuur kiest voor begeleide vereffening

De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding heeft na een urenlange vergadering de federale en de regionale overheden gevraagd de liquiditeitspositie te verzekeren tot 7 december.

De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding heeft na een urenlange vergadering de federale en de regionale overheden gevraagd de liquiditeitspositie te verzekeren tot 7 december. Op die dag komt een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders samen om te beslissen over een vrijwillige ontbinding van de holding. Dat is gezegd op een persconferentie na afloop.

Het waren voorzitter Francis Vermeiren, ondervoorzitter Anne-Sylvie Mouzon en dagelijks bestuurder Carlos Bourgeois die na afloop van de vergadering aan de pers mochten uitleggen dat de Gemeentelijke Holding zaterdag het faillissement zal vaststellen als er tegen dan geen oplossing komt van de overheden. Voor de lening van 5 miljoen euro die de holding maandag moest afbetalen, blijkt immers nog een marge te bestaan van vijf dagen. Concreet houdt dat in dat pas komende zaterdag de wettelijke voorwaarden voor een faillissement voldaan zijn.

‘Zachte landing’

De Gemeentelijke Holding verkiest echter een begeleide vereffening boven dat “brutale” faillissement. Op die manier zou volgens Vermeiren de schade beperkt worden en is de kans groter dat er nog iets kan worden overgehouden. “Een zachte landing” noemde hij het. Bovendien zou een faillissement ook kosten met zich meebrengen die er anders niet zouden zijn.

De Gemeentelijke Holding zal nu zo snel mogelijk een vergadering bijeenroepen met de overheden en met zijn belangrijkste schuldeisers. Om het einde van het jaar te halen, heeft de holding volgens Bourgeois maximaal 194 miljoen euro nodig, al kan het ook minder zijn.

‘Geen fouten, we zijn slachtoffer van financiële toestand’

Fouten heeft de Gemeentelijke Holding volgens de toplui niet gemaakt. “We zijn een slachtoffer van de financiële toestand”, klonk het. Er werd uiteraard verwezen naar de liquiditeitsproblemen van Dexia die tot de ontmanteling van die groep hebben geleid. De Gemeentelijke Holding is nu aandeelhouder van wat overblijft van de financiële groep. Het gaat dan om de zogenaamde “bad bank”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content