Gemeentelijke Holding in financieel moeras

© ImageGlobe

Na een laatste federale injectie van 40 miljoen euro moeten de gewesten de Gemeentelijke Holding opnieuw te hulp schieten.

De federale overheid neemt voor ongeveer 40 miljoen euro het belang (39 procent) van de Gemeentelijke Holding in Astrid, het communicatienetwerk van de veiligheidsdiensten, over. Dat cash geld moet dienen als extra onderpand voor leningen door BNP Paribas Fortis en ING aan de Gemeentelijke Holding. Zo wordt ook een staking van betaling vermeden. Maar daarmee is de Gemeentelijke Holding nog lang niet uit het financiële moeras, integendeel.

Door een nauwe verwevenheid met het ‘Drama Dexia’ zit de Gemeentelijke Holding al langer in slechte papieren. De Gemeentelijke Holding is met ongeveer 600 belanghebbende steden, gemeenten en provincies de grootste Belgische aandeelhouder (14,1 procent) van Dexia. Die inbreng werd in 2009 nog opgetrokken om de bank tijdens de financiële crisis mee overeind te houden.

Tegelijk staat zowat 80 procent van de schuldenlast van de Gemeentelijke Holding uit bij Dexia. De Gemeentelijke Holding sleept in totaal voor ongeveer 1,7 miljard euro schulden mee. Omdat voornamelijk de Dexia-aandelen daarbij als onderpand dienen maar intussen minder dan 1,5 euro per aandeel waard zijn, dreigt stilaan een liquidatie van de Gemeentelijke Holding. Een correcte waardering van de participatie in Dexia zou het negatief vermogen of de financiële put van de Gemeentelijke Holding op een half miljard euro brengen.

In die dramatische situatie ontsnapt de Gemeentelijke Holding niet aan lopende verplichtingen. Deze maand controleert Dexia zelf of de Gemeentelijke Holding financieel nog sterk genoeg is. Bovendien vervallen voor 160 miljoen euro schatkistcertificaten waarop vooral de gewesten intekenden. De cashinjectie door de federale overheid voor de overname van de participatie in Astrid brengt dan ook maar kortstondig soelaas, ook indien het eindbedrag via een versnelde waardering door revisor PricewaterhouseCoopers nog hoger zou worden.

Voor ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Financiën Didier Reynders (MR) is het in elk geval de laatste keer dat de federale overheid over de brug komt voor de Gemeentelijke Holding. Dat betekent dat de gewesten opnieuw hulp zullen moeten bieden. Begin juli trokken Vlaanderen, Wallonië en Brussel hun waarborgen voor de Gemeentelijke Holding samen al op tot 450 miljoen euro. Dat bedrag zou op korte termijn met minstens 200 miljoen verhoogd moeten worden. De ingreep voor de zomer leidde tot politieke spanning tussen de Vlaamse en Waalse regering, voornamelijk dan tussen de N-VA en de PS. De conflictstof toen – een mogelijke opdeling en een overname van de Gemeentelijke Holding door de gewesten – zorgt nu allicht voor een nieuwe krachtmeting. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content