Gemeentelijke Holding failliet door lening van Lotto?

© Belga

De Gemeentelijke Holding stevent af op een faillissement door een lening van amper 5 miljoen euro van de Lotto. De Holding lijkt nu echt wel de inzet van een pokerspel tussen de federale en de regionale overheden.

‘In België leent een goede huisvader geen geld van een bank om aandelen van diezelfde bank te financieren,’ zei econoom Geert Noels vanochtend op het Radio 1-programma De Ochtend. ‘Nog niet zo lang geleden was dat verboden.’

De federale regering en de gewesten zijn het nog steeds niet eens over de verdeling van de factuur voor de redding van de Gemeentelijke Holding. Als er tegen 10 uur geen oplossing gevonden wordt om een lening van 5 miljoen euro af te betalen, zal de Holding genoodzaakt zijn het faillissement aan te vragen.

Opvallend is dat het gaat om een lening van de Nationale Loterij. Het probleem zou dus opgelost zijn als de federale overheid, uitbater van de Lotto, uitstel van betaling zou geven. Vlaams minister-predident Kris Peeters dringt daarop aan. Premier Yves Leterme wil daar naar verluidt niet van weten.

Pokerspel

Het pokerspel rond de Gemeentelijke Holding blijft dus duren. Volgens Peeters was er zondagavond tussen de experts van de federale en de gewestregeringen een compromisvoorstel uitgewerkt over de verdeling van de lasten bij de redding van de Gemeentelijke Holding, maar kreeg dat voorstel alsnog geen groen licht van de federale regering. Dat zei Peeters in De Ochtend op Radio 1.

De discussie gaat over de verdeling van de factuur voor de 900 miljoen euro schulden van de Gemeentelijke Holding waar geen activa tegenover staan. De deelstaten willen dat de gewesten en de federale regering elk 450 miljoen euro voor hun rekening nemen, maar daar gaat de federale regering niet mee akkoord. De regering-Leterme wil dat de deelstaten hun waarborg van 450 miljoen euro laten uitwinnen. Van de resterende 450 miljoen euro zou de federale regering dan de helft voor haar rekening willen nemen. Maar dat kunnen de deelstaten dan weer niet slikken.

Peeters pessimistisch

Peeters zegt dat hij “pessimistischer wordt met het uur”, maar hoopt dat een faillissement alsnog kan vermeden worden. Hij suggereert daarom dat de leningen die de komende uren en dagen kunnen opgevraagd worden, verlengd worden. De lening van 5 miljoen euro die vandaag vervalt, is er een van de Nationale Loterij. Peeters dringt er daarom bij de federale regering op aan die lening te verlengen.

Peeters vindt houding federale regering ‘onbegrijpelijk’

Peeters is bijzonder kritisch voor de houding van de federale regering. Hij wijst erop dat de problemen bij de Gemeentelijke Holding vooral zijn gegroeid nadat de Holding “op vraag van de federale overheid” in 2008 500 miljoen is gaan lenen om Dexia te redden. Daarnaast benadrukt Peeters dat de deelstaten met een waarborg van 450 miljoen euro en een lening van 120 miljoen euro al “grote inspanningen” doen voor de Gemeentelijke Holding. Dat de federale regering nu niet meer inspanningen wil doen, vindt Peeters dan ook onbegrijpelijk.

Bij een faillissement van de Holding zal de gewestwaarborg van 450 miljoen euro snel aangesproken worden en dat dreigt hard aan te komen bij de gewesten. Voor Vlaanderen gaat het bijvoorbeeld om 220 miljoen euro. “Dat gaat zwaar aantikken op de financiën van Vlaanderen”, aldus Peeters, die enkele weken geleden nog een begroting voor 2012 met 230 miljoen euro aan beleidsruimte kon voorstellen. Peeters wijst ook op het gevaar van een ratingverlaging.

Compromisvoorstel

Politici van verschillende overheden moesten dit weekend een oplossing vinden om een faillissement van de Gemeentelijke Holding af te wenden. Er zou zondagavond een compromisvoorstel bereikt zijn. Het voorstel dat werd overeengekomen tussen experts en kabinetschefs van de verschillende overheden, zou door zowel de federale als de Waalse kern zijn goedgekeurd.

Vanochtend beraden de Vlaamse topministers zich over het voorstel. Om 10 uur vindt dan een cruciale raad van bestuur plaats van de Holding.

Het federale kernkabinet vergaderde zondagavond een tweetal uur. Er werd beslist een brief over te maken aan de raad van bestuur van de Holding. Over de inhoud van de brief is niet gecommuniceerd. De Waalse regering nam omstreeks 22.30 uur een positieve beslissing over het compromisvoorstel.

Een bron beklemtoont dat het om een ingewikkeld voorstel gaat, dat maar liefst zeven punten bevat, gebaseerd op vier pijlers: met name de steun van de federale overheid aan de redding van de Holding, die van de drie gewestelijke overheden, de schuldeisers en de waarde van de activa.

Ordentelijke vereffening

Volgens verschillende media zou de Holding in het compromisvoorstel nog tot eind november over voldoende liquiditeit kunnen beschikken. Dat geeft de federale overheid en de gewesten dan de tijd om een definitieve oplossing uit te werken. Die oplossing zou bestaan uit een ordentelijke vereffening, liet ook minister van Financiën Didier Reynders zondag verstaan.

Door het debacle rond Dexia beschikt de Gemeentelijke Holding over meer schulden dan eigen vermogen. Het verschil zou naar verluidt 900 miljoen euro bedragen: schulden waar geen activa tegenover staan. De gewesten hadden al een waarborg geleverd voor 450 miljoen euro, maar wilden dat de federale overheid de rest van de factuur (450 miljoen) zou dragen. Maar die factuur vond de regering-Leterme te hoog,

Vanochtend komt de raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding bijeen. Voorzitter Francis Vermeiren luidde al de noodklok, door erop te wijzen dat als de overheid geen oplossing aanreikt, de holding niet in staat zal zijn om een lening van 5 miljoen euro te betalen. (Belga/EE) ‘In België leent een goede huisvader geen geld van een bank om aandelen van diezelfde bank te financieren,’ zei econoom Geert Noels vanochtend op het Radio 1-programma De Ochtend. ‘Nog niet zo lang geleden was dat verboden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content