Het was een van de maatregelen die moest helpen om mensen te activeren. Maar onder anderen Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) staat op de rem. 'We hebben onze eigen instrumenten en die werken goed.' De Brusselse minister van Werk Didier Gosuin ­(Défi) spreekt van een ideologische maatregel die geen effect zou hebben.

Daarmee loopt een van de meer controversiële elementen uit het regeerakkoord van de regering-Michel af op een sisser. Begin deze zomer had het Grondwettelijk Hof al de gemeenschapsdienst voor leef­loners via het OCMW vernietigd.

Vooral Open VLD is een groot voorstander van de gemeenschapsdienst. Federaal parlementslid Egbert Lachaert legde het voorstel eind februari terug op tafel. 'Dit is geen straf, maar een springplank', klonk het toen. De gemeenschapsdienst moest onder meer de krapte op de Belgische arbeidsmarkt mee opvangen.

In de Standaard laakt Lachaert de houding van Vlaams minister Muyters: 'Op het ene niveau keurt hij een maatregel goed, die hij op het andere niet lust', aldus Lachaert.

Het was een van de maatregelen die moest helpen om mensen te activeren. Maar onder anderen Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) staat op de rem. 'We hebben onze eigen instrumenten en die werken goed.' De Brusselse minister van Werk Didier Gosuin ­(Défi) spreekt van een ideologische maatregel die geen effect zou hebben. Daarmee loopt een van de meer controversiële elementen uit het regeerakkoord van de regering-Michel af op een sisser. Begin deze zomer had het Grondwettelijk Hof al de gemeenschapsdienst voor leef­loners via het OCMW vernietigd. Vooral Open VLD is een groot voorstander van de gemeenschapsdienst. Federaal parlementslid Egbert Lachaert legde het voorstel eind februari terug op tafel. 'Dit is geen straf, maar een springplank', klonk het toen. De gemeenschapsdienst moest onder meer de krapte op de Belgische arbeidsmarkt mee opvangen. In de Standaard laakt Lachaert de houding van Vlaams minister Muyters: 'Op het ene niveau keurt hij een maatregel goed, die hij op het andere niet lust', aldus Lachaert.