Gemeenschappelijke lijst 'Samen' goedgekeurd door leden van sp.a en Groen

15/10/17 om 16:21 - Bijgewerkt om 19:53

De progressieve samenwerking tussen de Antwerpse groenen en socialisten die vrijdag werd aangekondigd, werd goedgekeurd door de leden van beide partijen.

Gemeenschappelijke lijst 'Samen' goedgekeurd door leden van sp.a en Groen

Van L naar R: Beels, Van Besien en Meeuws © Belga

'Samen' wil met Wouter Van Besien (Groen) als kandidaat-burgemeester bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 naar de Antwerpse kiezer trekken, bijgestaan door Mechels politiecommissaris Jinnih Beels en Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. De rest van de lijst is nog niet bekend, maar zal in ieder geval voor twintig procent uit onafhankelijken bestaan.

Vanmiddag beslisten de Antwerpse afdelingen van beide partijen of het voorgestelde project er kon komen. De Antwerpse sp.a keurde de samenwerking met een ruime meerderheid goed. Er was slechts één tegenstem en één onthouding, meldde de partij.

Van Besien opgelucht

Ook de Groen-leden kozen voor samenwerking, zij het met iets minder eensgezindheid: 76 procent stemde voor, genoeg voor de vereiste tweederdemeerderheid. Van Besien was dan ook zichtbaar opgelucht, toen hij het goede nieuws na afloop van het ledencongres mocht verkondigen. "Wij hebben een traditie van lange debatten", aldus de kandidaat-burgemeester. "Maar daar vallen dan ook meestal goede beslissingen en dat is deze keer ook zo. Alle argumenten voor en tegen zijn afgewogen en 76 procent heeft voor gestemd. Antwerpen mag Samen verwachten."

Een van de kritische stemmen was Mieke Vogels. Zij verklaarde achteraf geen moeite te hebben met de uitslag. "Ik heb tegen gestemd, maar wanneer er in onze partij een beslissing met een tweederdemeerderheid genomen wordt, sluit ik me daarbij aan. Ik heb nog inhoudelijke vragen, maar daar zullen we nog wel aan schaven."

Nationaal Groen-voorzitter Meyrem Almaci was vooraf wel al te vinden voor 'Samen' en toonde zich dan ook tevreden dat het project op de rails staat. 'Wij zijn een partij met een sterke basisdemocratie en veel kritische stemmen, maar ook veel respect voor elkaar', suste ze.

Onze partners