Ook al staan de rentetarieven voor spaarboekjes op een absoluut historisch dieptepunt, toch gaan drie banken nog een stapje verder. BNP Paribas Fortis, Fintro en ING verlagen nog maar eens de spaarrente. Belfius neemt de volgende dagen hierover een beslissing. Bij KBC zijn geen nieuwe dalingen gepland.

Sommige rekeningen leveren op jaarbasis amper 0,65 procent rendement op, zo rekende Het Laatste Nieuws uit. Met een inflatie van 1,14 procent verliest het geld dan ook aan waarde.

De zoveelste daling van de spaarrente is het gevolg van de aanhoudende lage rente bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB lijkt niet gehaast om op korte termijn de rente op te trekken.

Ontwaarding

De ontwaarding van het spaargeld dreigt al een tijdje voor de meeste spaarboekjes, maar wordt nu wel heel accuut. Toch blijven de Belgen massaal vasthouden aan het spaarboekje. Er staat meer dan 250 miljard euro spaargeld geparkeerd. Nooit eerder stond er zoveel geld op spaarrekeningen in ons land.

Het lijkt absurd, maar er zijn nog altijd heel wat argumenten om je geld toch rustig op een spaarboekje te laten staan.

Risico

Wie rendement wil, moet risico nemen. Bij een spaarrekening is het risico wel heel erg beperkt. Het ene spaarboekje is het andere niet, zo bleek uit het spaardossier van Knack .

Wie een beetje moeite doet om te vergelijken, vindt allicht toch nog een formule met rendement, al zal dat heel beperkt zijn.