De regering-Michel wil verzekeren dat Engie en Electrabel hun verplichtingen voor de ontmanteling nakomen. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) en de top van de Franse energiereus staan na discrete onderhandelingen dicht bij een deal, meldt de krant. Daarbij zou het bedrijf kunnen rekenen op een 'stabiel regelgevend kader'.

Vraag is echter wat er zal gebeuren als een volgende regering de regels wil aanpassen en het hoogradioactief afval dieper wil bergen dan gepland. Het scenario wordt bestudeerd om het afval niet 200 maar 400 meter diep te bergen. De kosten lopen dan op van 3,2 miljard tot 8 à 10,7 miljard euro. In dat geval kunnen de meerkosten niet meer op Engie worden verhaald.

In een reactie ontkent minister van Energie Marie Christin Marghem dat de tekst die op tafel ligt 'een ontrafeling' zou zijn van het voorontwerp van wet dat eerder door de regering is goedgekeurd, zoals in L'Echo wordt gesuggereerd. Volgens het kabinet baseert de betrokken journalist zich op 'gefragmenteerde' informatie.

"De informatie in het bezit van de journalist is gefragmenteerd en is slechts een momentopname van de werkelijkheid en dit op een bepaald ogenblik van de nog lopende discussies", stelt het kabinet.

De minister benadrukt dat de tekst "tot doel heeft te garanderen dat Engie-Electrabel de kosten voor de ontmanteling van de kerncentrales draagt". "En dat in geen enkel geval de kosten door de burger worden gedragen", besluit de MR-minister.

De regering-Michel wil verzekeren dat Engie en Electrabel hun verplichtingen voor de ontmanteling nakomen. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) en de top van de Franse energiereus staan na discrete onderhandelingen dicht bij een deal, meldt de krant. Daarbij zou het bedrijf kunnen rekenen op een 'stabiel regelgevend kader'. Vraag is echter wat er zal gebeuren als een volgende regering de regels wil aanpassen en het hoogradioactief afval dieper wil bergen dan gepland. Het scenario wordt bestudeerd om het afval niet 200 maar 400 meter diep te bergen. De kosten lopen dan op van 3,2 miljard tot 8 à 10,7 miljard euro. In dat geval kunnen de meerkosten niet meer op Engie worden verhaald. In een reactie ontkent minister van Energie Marie Christin Marghem dat de tekst die op tafel ligt 'een ontrafeling' zou zijn van het voorontwerp van wet dat eerder door de regering is goedgekeurd, zoals in L'Echo wordt gesuggereerd. Volgens het kabinet baseert de betrokken journalist zich op 'gefragmenteerde' informatie. "De informatie in het bezit van de journalist is gefragmenteerd en is slechts een momentopname van de werkelijkheid en dit op een bepaald ogenblik van de nog lopende discussies", stelt het kabinet. De minister benadrukt dat de tekst "tot doel heeft te garanderen dat Engie-Electrabel de kosten voor de ontmanteling van de kerncentrales draagt". "En dat in geen enkel geval de kosten door de burger worden gedragen", besluit de MR-minister.