Geert Vertongen is voorzitter van de Diepenbeekse N-VA-afdeling. Hij is 47 jaar, gehuwd en heeft 3 kinderen. Vertongen was Sabena-piloot en tijdens het faillissement van de vliegtuigmaatschappij woordvoerder van de piloten. Momenteel werkt hij nog steeds als gezagvoerder voor Alitalia. Hij is lid van N-VA sinds de familiedag in Borkrijk in 2010.

Niet bekend

Vertongen ziet zichzelf niet als tegenkandidaat van Bart De Wever. Hij had zijn kandidatuur begin oktober ingediend toen het niet bekend was dat De Wever toch voor een vierde mandaat zou gaan.

'Een kandidaat die door de partijtop naar voor geschoven zou worden, was voor mij ongeloofwaardig. Toen De Wever bekend maakte dat hij toch kandidaat was, heb ik dan toch maar besloten mijn kandidatuur te handhaven omdat ik en de mensen rond mij er al heel wat energie hadden ingestoken', lichtte Vertongen zijn beslissing toe.

3 punten

De Limburger trekt naar de voorzittersverkiezingen met drie punten. Die hebben niets met de inhoud te maken, 'want op dat punt sta ik op dezelfde lijn als De Wever'.

Wel vindt hij dat de partijstructuur niet vlak genoeg is. De afstand tussen de lokale afdelingen en de partijtop is te groot. Vertongen erkent dat N-VA heel snel gegroeid is, maar het kan voor hem niet dat er in de partijstatuten niets terug te vinden is over de lokale afdelingen.

Daarnaast vindt hij dat de partij ook duidelijkheid moet scheppen over het confederalisme en het streven naar onafhankelijkheid. In de statuten moet duidelijk vermeld worden dat het confederalisme een tussenstap is naar onafhankelijkheid, zoals dat eerder dit jaar met een overgrote meerderheid door het congres gesteld is.

Ten slotte wil Geert Vertongen af van de controverse. 'De N-VA heeft een groot potentieel. Waarom halen we niet meer dan 30 procent? Omdat heel wat mensen zich laten afschrikken door de fouten die we maken, zoals de eed afleggen met ons V-teken voor de verandering', aldus nog de kandidaat-voorzitter. 'We moeten de argumenten van onze tegenstanders wegnemen'.

Nooit ontmoet

Vertongen had pas vrijdag voor het eerst contact met de partijleiding - niet met De Wever die nog op de terugweg is uit Shanghai. De voorzitter zelf heeft hij nog nooit persoonlijk ontmoet.

Hoe de campagne voor de voorzittersverkiezingen zal verlopen weet hij nog niet, behalve dat hij een bijdrage krijgt in het partijmaandblad waar hij zijn visie kort mag uiteenzetten. Een ronde door Vlaanderen plant hij niet, 'maar ik wil gerust naar de afdelingen komen die dat vragen'.

'Niet verliezen'

Indien hij het had moeten opnemen tegen een kandidaat van de partijtop hoopte Vertongen op een score van 10 tot 20 procent, nu hij tegenover De Wever staat zal dat veel minder zijn, maar 'ik kan niet verliezen', zegt hij. (Belga/KVDA)

Geert Vertongen, Belga Image
Geert Vertongen © Belga Image
Geert Vertongen is voorzitter van de Diepenbeekse N-VA-afdeling. Hij is 47 jaar, gehuwd en heeft 3 kinderen. Vertongen was Sabena-piloot en tijdens het faillissement van de vliegtuigmaatschappij woordvoerder van de piloten. Momenteel werkt hij nog steeds als gezagvoerder voor Alitalia. Hij is lid van N-VA sinds de familiedag in Borkrijk in 2010. Vertongen ziet zichzelf niet als tegenkandidaat van Bart De Wever. Hij had zijn kandidatuur begin oktober ingediend toen het niet bekend was dat De Wever toch voor een vierde mandaat zou gaan. 'Een kandidaat die door de partijtop naar voor geschoven zou worden, was voor mij ongeloofwaardig. Toen De Wever bekend maakte dat hij toch kandidaat was, heb ik dan toch maar besloten mijn kandidatuur te handhaven omdat ik en de mensen rond mij er al heel wat energie hadden ingestoken', lichtte Vertongen zijn beslissing toe. De Limburger trekt naar de voorzittersverkiezingen met drie punten. Die hebben niets met de inhoud te maken, 'want op dat punt sta ik op dezelfde lijn als De Wever'. Wel vindt hij dat de partijstructuur niet vlak genoeg is. De afstand tussen de lokale afdelingen en de partijtop is te groot. Vertongen erkent dat N-VA heel snel gegroeid is, maar het kan voor hem niet dat er in de partijstatuten niets terug te vinden is over de lokale afdelingen. Daarnaast vindt hij dat de partij ook duidelijkheid moet scheppen over het confederalisme en het streven naar onafhankelijkheid. In de statuten moet duidelijk vermeld worden dat het confederalisme een tussenstap is naar onafhankelijkheid, zoals dat eerder dit jaar met een overgrote meerderheid door het congres gesteld is. Ten slotte wil Geert Vertongen af van de controverse. 'De N-VA heeft een groot potentieel. Waarom halen we niet meer dan 30 procent? Omdat heel wat mensen zich laten afschrikken door de fouten die we maken, zoals de eed afleggen met ons V-teken voor de verandering', aldus nog de kandidaat-voorzitter. 'We moeten de argumenten van onze tegenstanders wegnemen'. Vertongen had pas vrijdag voor het eerst contact met de partijleiding - niet met De Wever die nog op de terugweg is uit Shanghai. De voorzitter zelf heeft hij nog nooit persoonlijk ontmoet. Hoe de campagne voor de voorzittersverkiezingen zal verlopen weet hij nog niet, behalve dat hij een bijdrage krijgt in het partijmaandblad waar hij zijn visie kort mag uiteenzetten. Een ronde door Vlaanderen plant hij niet, 'maar ik wil gerust naar de afdelingen komen die dat vragen'. Indien hij het had moeten opnemen tegen een kandidaat van de partijtop hoopte Vertongen op een score van 10 tot 20 procent, nu hij tegenover De Wever staat zal dat veel minder zijn, maar 'ik kan niet verliezen', zegt hij. (Belga/KVDA)