De N-VA-minister bezocht in Montréal, de grootste stad van de Franstalige Candaese provincie Québec, het ministerie van Immigratie en Culturele Gemeenschappen (MICC).

Quota

In 2012 was 73 procent van de immigratie in Vlaanderen zogenaamde passieve immigratie (asiel, gezinshereniging, enzovoort), terwijl de actieve immigratie (gekwalificeerde werknemers, ondernemers, enzovoort) op 27 procent bleef steken. In Québec is de situatie zo goed als omgekeerd: daar is 72 procent een actieve immigrant.

Opvallend aan het systeem in Québec is dat het quota oplegt wat betreft het aantal immigranten dat de provincie kan onthalen. Bovendien delegeert de federale overheid in Canada een uitgebreid takenpakket aan de deelstaat, die zo migratie kan gebruiken om de arbeidsmarkt te ondersteunen.

Aan het stuur

"Québec zit echt aan het stuur inzake immigratie", zei Vlaams minister Bourgeois na afloop van het bezoek aan het MICC. "Met dezelfde bevoegdheden zouden we in Vlaanderen ook een meer actieve migratiepolitiek kunnen voeren."

De minister wees erop dat meer dan 45 procent van de immigranten in Québec meer dan 14 jaar geschoold is. "Dat is een heel andere populatie dan bij ons. Bij ons is het grootste deel van de immigranten laaggeschoold. En dat maakt de inburgering en arbeidsparticipatie moeilijker. De werkloosheid in steden als Antwerpen, Mechelen en Genk ligt zeer hoog, en dat is rechtstreeks aan migratie te linken." (Belga/TV)

De N-VA-minister bezocht in Montréal, de grootste stad van de Franstalige Candaese provincie Québec, het ministerie van Immigratie en Culturele Gemeenschappen (MICC). In 2012 was 73 procent van de immigratie in Vlaanderen zogenaamde passieve immigratie (asiel, gezinshereniging, enzovoort), terwijl de actieve immigratie (gekwalificeerde werknemers, ondernemers, enzovoort) op 27 procent bleef steken. In Québec is de situatie zo goed als omgekeerd: daar is 72 procent een actieve immigrant. Opvallend aan het systeem in Québec is dat het quota oplegt wat betreft het aantal immigranten dat de provincie kan onthalen. Bovendien delegeert de federale overheid in Canada een uitgebreid takenpakket aan de deelstaat, die zo migratie kan gebruiken om de arbeidsmarkt te ondersteunen."Québec zit echt aan het stuur inzake immigratie", zei Vlaams minister Bourgeois na afloop van het bezoek aan het MICC. "Met dezelfde bevoegdheden zouden we in Vlaanderen ook een meer actieve migratiepolitiek kunnen voeren."De minister wees erop dat meer dan 45 procent van de immigranten in Québec meer dan 14 jaar geschoold is. "Dat is een heel andere populatie dan bij ons. Bij ons is het grootste deel van de immigranten laaggeschoold. En dat maakt de inburgering en arbeidsparticipatie moeilijker. De werkloosheid in steden als Antwerpen, Mechelen en Genk ligt zeer hoog, en dat is rechtstreeks aan migratie te linken." (Belga/TV)