Vlaanderen moet volwaardige constitutieve autonomie krijgen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N­VA), die in eigen naam spreekt, in De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren.

Naar aanleiding van de voorstelling van het nieuwe handboek "Grondwettelijk recht" van professor Stefan Sottiaux (KU Leuven), breekt Vlaams minister-president Geert Bourgeois een lans voor een (ruimere) constitutionele agenda voor Vlaanderen. Zo luidt de titel van zijn lezing die hij maandagavond in Leuven zal geven.

2020

Concreet eist hij meer grondwettelijke bevoegdheid voor Vlaanderen en - als ultiem symbool - een eigen grondwet. Daarover staat niets in het regeerakkoord, geeft de minister-president toe, maar "ik maak gebruik van de academische vrijheid om mijn persoonlijke mening te geven". "In haast alle andere federale staten hebben de deelstaten een eigen grondwet."

Maar om dat te realiseren, kan men niet buiten het federale niveau. Bourgeois roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren, zodat Vlaanderen in 2020 grondwetgevende bevoegdheid kan krijgen. Of dat realistisch is, is maar de vraag. De federale meerderheid heeft immers afgesproken om alles wat institutioneel is vijf jaar lang in de koelkast steken. "Dit is een pleidooi voor een herziening van de grondwet na de volgende verkiezingen", repliceerde Bourgeois in De Ochtend op Radio 1.

Aparte verkiezingen

Wat voor Bourgeois ook losstaat van de institutionele stilstand, is de organisatie van aparte verkiezingen voor het Vlaams Parlement. "Daarvoor is nog een bijzondere wet nodig. De zogenaamde communautaire standstill mag geen alibi zijn om die wet niet tot stand te brengen", zo verwijst de N-VA'er naar de mogelijkheid daartoe in de zesde staatshervorming.

"De Vlaamse staatsvorming is zo ver gevorderd dat het onaanvaardbaar is dat de Vlaamse verkiezingen als een tweedeklaswagonnetje aan die voor de federale Kamer hangen." (Belga/AVE)

Vlaanderen moet volwaardige constitutieve autonomie krijgen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N­VA), die in eigen naam spreekt, in De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren.Naar aanleiding van de voorstelling van het nieuwe handboek "Grondwettelijk recht" van professor Stefan Sottiaux (KU Leuven), breekt Vlaams minister-president Geert Bourgeois een lans voor een (ruimere) constitutionele agenda voor Vlaanderen. Zo luidt de titel van zijn lezing die hij maandagavond in Leuven zal geven.Concreet eist hij meer grondwettelijke bevoegdheid voor Vlaanderen en - als ultiem symbool - een eigen grondwet. Daarover staat niets in het regeerakkoord, geeft de minister-president toe, maar "ik maak gebruik van de academische vrijheid om mijn persoonlijke mening te geven". "In haast alle andere federale staten hebben de deelstaten een eigen grondwet."Maar om dat te realiseren, kan men niet buiten het federale niveau. Bourgeois roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren, zodat Vlaanderen in 2020 grondwetgevende bevoegdheid kan krijgen. Of dat realistisch is, is maar de vraag. De federale meerderheid heeft immers afgesproken om alles wat institutioneel is vijf jaar lang in de koelkast steken. "Dit is een pleidooi voor een herziening van de grondwet na de volgende verkiezingen", repliceerde Bourgeois in De Ochtend op Radio 1.Wat voor Bourgeois ook losstaat van de institutionele stilstand, is de organisatie van aparte verkiezingen voor het Vlaams Parlement. "Daarvoor is nog een bijzondere wet nodig. De zogenaamde communautaire standstill mag geen alibi zijn om die wet niet tot stand te brengen", zo verwijst de N-VA'er naar de mogelijkheid daartoe in de zesde staatshervorming. "De Vlaamse staatsvorming is zo ver gevorderd dat het onaanvaardbaar is dat de Vlaamse verkiezingen als een tweedeklaswagonnetje aan die voor de federale Kamer hangen." (Belga/AVE)