Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert zondag in de Zevende Dag (één) op de pensioenmaatregelen waartoe de federale regering heeft beslist in het kader van de begrotingscontrole. Ambtenaren zullen langer moeten werken, maar zouden volgens de vakbonden ook minder pensioen krijgen.

"Voor mij is het heel duidelijk: een ambtenaar of leraar die werkt tot aan de wettelijke pensioenleeftijd mag geen euro verliezen", beklemtoont Bourgeois. "Ik heb dat duidelijk gemaakt binnen mijn partij, zonodig ga ik dat ook duidelijk maken aan premier Michel. We zijn met zijn allen verplicht om stapsgewijs wat langer te werken. Maar dan bovendien zeggen: je werkt langer, maar gaat ook wat minder krijgen, dat is niet correct".

'Mensen leven niet boven hun stand'

Bourgeois is het niet eens met de uitspraak van federaal CD&V-vicepremier Kris Peeters dat 'we met zijn alle boven onze stand' leven. "Het is niet zo dat mensen boven hun stand leven", zegt Bourgeois.

"Probleem is dat er federaal lange jaren politici aan de macht waren die niet voldoende gespaard hebben en schulden gemaakt hebben". Volgens Bourgeois kan je de overheid efficiënter maken, waardoor die goedkoper kan werken. "Maar we gaan niet naar een Amerikaans systeem, waar er geen dienstverlening meer is. Je moet naar een goed evenwicht gaan. Federaal is dat nog niet bereikt, en dus zijn er inspanningen nodig". (Belga/BO)

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert zondag in de Zevende Dag (één) op de pensioenmaatregelen waartoe de federale regering heeft beslist in het kader van de begrotingscontrole. Ambtenaren zullen langer moeten werken, maar zouden volgens de vakbonden ook minder pensioen krijgen. "Voor mij is het heel duidelijk: een ambtenaar of leraar die werkt tot aan de wettelijke pensioenleeftijd mag geen euro verliezen", beklemtoont Bourgeois. "Ik heb dat duidelijk gemaakt binnen mijn partij, zonodig ga ik dat ook duidelijk maken aan premier Michel. We zijn met zijn allen verplicht om stapsgewijs wat langer te werken. Maar dan bovendien zeggen: je werkt langer, maar gaat ook wat minder krijgen, dat is niet correct". Bourgeois is het niet eens met de uitspraak van federaal CD&V-vicepremier Kris Peeters dat 'we met zijn alle boven onze stand' leven. "Het is niet zo dat mensen boven hun stand leven", zegt Bourgeois. "Probleem is dat er federaal lange jaren politici aan de macht waren die niet voldoende gespaard hebben en schulden gemaakt hebben". Volgens Bourgeois kan je de overheid efficiënter maken, waardoor die goedkoper kan werken. "Maar we gaan niet naar een Amerikaans systeem, waar er geen dienstverlening meer is. Je moet naar een goed evenwicht gaan. Federaal is dat nog niet bereikt, en dus zijn er inspanningen nodig". (Belga/BO)