Geert Bourgeois: 'Ik stel met afgrijzen vast dat het meer en meer gaat om personen aan te vallen'

21/06/15 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:50

Vlaams minister-president gaat het kernkabinet van zijn Vlaamse regering samenroepen om 'te vermijden dat de sfeer wordt aangetast'.

Geert Bourgeois: 'Ik stel met afgrijzen vast dat het meer en meer gaat om personen aan te vallen'

© VTM

Dat heeft hij gezegd in VTM NIEUWS. Bourgeois wil geen gekibbel in zijn Vlaamse regering, maar is wel voorstander van een inhoudelijk debat.

"Maar ik stel met afgrijzen vast dat het meer en meer gaat om personen aan te vallen." "Als er ideeën worden gelanceerd die nog niet in het regeerakkoord staan, moet je er mee om kunnen gaan dat er kritiek op komt", zegt Bourgeois over de meningsverschillen binnen zijn regering.

"Maar het gaat om de manier waarop. Dat moet met respect gebeuren."

Het lijkt er de voorbije dagen bovenarms op te zitten tussen de coalitiepartners van zijn regering. Vanuit de coalitiepartners zelf kwamen er verschillende aanvallen over en weer. "Ik sta boven dat gewoel", zegt Bourgeois. "Voor mij moeten alle partijen in eigen boezem kijken. Als er aanvallen onder de gordel komen vanuit mijn partij, veroordeel ik die even goed. Ik kan dus niet dulden dat minister Schauvliege een 'echt slechte minister' of een 'marionet' genoemd wordt. Zoals ik het net zo min kan dulden dat Liesbeth Homans wordt aangevallen. Wie schiet op ministers, schiet op de hele regering."

'Geen kibbelkabinet'

"Wij hebben geen kibbelkabinet", zegt Bourgeois nog.

Hij gaf ook tekst en uitleg bij de opvallende tweet die hij vorige week verstuurde.

"Een forse reactie", geeft Bourgeois toe. "We zijn politiek aan het verglijden naar een niveau dat niet het mijne is, vandaar mijn scherpe oproep. Ik kan niet dulden wat er de afgelopen tijd verschenen is, bijvoorbeeld over Joke Schauvliege of Liesbeth Homans. Er was ook een anonieme aanval op onze regering."

Bourgeois klaagt vooral het anonieme geroddel aan. "Ik vind het echt een afglijden van de politiek. Daarom een oproep om hiermee op te houden. Dit werkt tegen iedereen. Natuurlijk zijn er onder coalitiepartners ook meningsverschillen, maar doe dat met respect."

'De sfeer is goed'

'De sfeer is goed', aldus nog Bourgeois. 'Gisteren hebben drie van mijn collega's nog samen de Mont Ventoux op gefietst. Die aanvallen komen van buiten de regering.'

Bekijk hier het integrale interview van Geert Bourgeois bij VTM Nieuws

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Onze partners