Aftredend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) moet het parlement uitleg geven over de monsterboete van 8,9 miljard dollar die Amerika aan BNP Paribas heeft opgelegd wegens handel met Itan, Cuba en Soedan. De Belgische staat is de grootste aandeelhouder van de Franse bank.

De VS gaven de boete van 8,9 miljard dollar aan BNP Paribas omdat het handel dreef met Iran, Cuba en Soedan. Dat mag niet volgens de Amerikaanse wetgeving.

Het zijn N-VA, Groen en SP.A die minister Geens nog voor de zomervakantie wilden horen, schrijft De Standaard. De zitting van de Kamercommissie Financiën zal op 17 juli plaatsvinden, zo werd beslist na afloop van de conferentie van voorzitters. De Kamercommissie zal Geens ondervragen nadat de verdeling van de commissies is bevestigd in de plenaire vergadering.

Kamercommissies verdeeld

In de Kamer zijn ook de 11 kamercommissies verdeeld.

N-Va mocht als grootste fractie drie voorzitters aanduiden. Op basis van het systeem-D'Hondt mocht het als eerste, vijfde en tiende het voorzitterschap van een commissie kiezen. N-VA koos voor Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Defensie.

Financiën en Naturalisaties zijn aan CD&V toegewezen.

Open VLD zit de commissie Grondwet voor, als partij die de Kamervoorzitter levert (Patrick Dewael).

Sociale Zaken en Economie gingen naar de PS.

MR krijgt Justitie en Handelsrecht.

SP.A nam Buitenlandse Zaken.

Volksgezondheid is voor Ecolo-Groen.

De VS gaven de boete van 8,9 miljard dollar aan BNP Paribas omdat het handel dreef met Iran, Cuba en Soedan. Dat mag niet volgens de Amerikaanse wetgeving. Het zijn N-VA, Groen en SP.A die minister Geens nog voor de zomervakantie wilden horen, schrijft De Standaard. De zitting van de Kamercommissie Financiën zal op 17 juli plaatsvinden, zo werd beslist na afloop van de conferentie van voorzitters. De Kamercommissie zal Geens ondervragen nadat de verdeling van de commissies is bevestigd in de plenaire vergadering.In de Kamer zijn ook de 11 kamercommissies verdeeld. N-Va mocht als grootste fractie drie voorzitters aanduiden. Op basis van het systeem-D'Hondt mocht het als eerste, vijfde en tiende het voorzitterschap van een commissie kiezen. N-VA koos voor Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Defensie. Financiën en Naturalisaties zijn aan CD&V toegewezen.Open VLD zit de commissie Grondwet voor, als partij die de Kamervoorzitter levert (Patrick Dewael).Sociale Zaken en Economie gingen naar de PS.MR krijgt Justitie en Handelsrecht.SP.A nam Buitenlandse Zaken.Volksgezondheid is voor Ecolo-Groen.