'België kan in een competitieve wereld niet mee zonder dat we ons sociaal model op termijn aanpassen, zegt minister van Finaciën Koen Geens (CD&V) in een interview met De Tijd.

"In de sociale zekerheid zal men zich ooit moeten afvragen of de uitkeringen evident voor iedereen zijn", klinkt het. "In België is het een heilig principe dat de sociale zekerheid een verzekering is, die voor iedereen hetzelfde is. De vraag is of dat op lange termijn houdbaar is, citeert de krant op zijn website al uit een weekendinterview met Geens.

'Meer zullen doen met minder'

"In een competitieve wereld kunnen we niet mee zonder dat we ons sociaal model op termijn aanpassen."

De financieminister vervolgt dat we in de toekomst "meer zullen moeten doen met minder". "Zo efficiënt mogelijk omgaan met onze bescherming, ze enkel inzetten waar aangewezen". Zo stelt hij als hoogleraar gerust tot zijn zeventigste te kunnen werken, terwijl dat voor kleuterleidsters of bouwvakkers anders ligt.

Kostprijs van arbeid verlagen

"Daarover denken we al lang na. Stilletjes aan sturen we de sociale bescherming bij", aldus de CD&V-minister.

Verderop bevestigt Geens nog dat het de bedoeling blijft de kostprijs van arbeid te verlagen. "Dat kan voor een deel door een sympathiekere en lagere personenbelasting", argumenteert hij. "Als iemand minder belastingen moet betalen, dan moet een ondernemer bruto minder uitgeven om die persoon hetzelfde netto-inkomen te geven." (Belga/AVE)

'België kan in een competitieve wereld niet mee zonder dat we ons sociaal model op termijn aanpassen, zegt minister van Finaciën Koen Geens (CD&V) in een interview met De Tijd. "In de sociale zekerheid zal men zich ooit moeten afvragen of de uitkeringen evident voor iedereen zijn", klinkt het. "In België is het een heilig principe dat de sociale zekerheid een verzekering is, die voor iedereen hetzelfde is. De vraag is of dat op lange termijn houdbaar is, citeert de krant op zijn website al uit een weekendinterview met Geens.'Meer zullen doen met minder'"In een competitieve wereld kunnen we niet mee zonder dat we ons sociaal model op termijn aanpassen." De financieminister vervolgt dat we in de toekomst "meer zullen moeten doen met minder". "Zo efficiënt mogelijk omgaan met onze bescherming, ze enkel inzetten waar aangewezen". Zo stelt hij als hoogleraar gerust tot zijn zeventigste te kunnen werken, terwijl dat voor kleuterleidsters of bouwvakkers anders ligt. Kostprijs van arbeid verlagen"Daarover denken we al lang na. Stilletjes aan sturen we de sociale bescherming bij", aldus de CD&V-minister. Verderop bevestigt Geens nog dat het de bedoeling blijft de kostprijs van arbeid te verlagen. "Dat kan voor een deel door een sympathiekere en lagere personenbelasting", argumenteert hij. "Als iemand minder belastingen moet betalen, dan moet een ondernemer bruto minder uitgeven om die persoon hetzelfde netto-inkomen te geven." (Belga/AVE)