De gedetineerde in de gevangenis van Namen die de avond van de terreuraanslagen in Parijs telefonisch contact zou hebben gehad met Salah Abdeslam, heeft in augustus en oktober van hem ook bezoek gekregen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdag in de Kamer bevestigd. Abdeslam, die gezocht wordt voor betrokkenheid bij de aanslagen, zou een vriendschapsband hebben opgegeven als reden voor het bezoek, dat hem niet werd geweigerd.

Op dat moment maakte Abdeslam geen voorwerp meer uit van een onderzoek van het federaal parket. Hij stond wel op de lijsten van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Enkel de centrale pentitentiaire administratie beschikt over de lijst om de gedetineerden te controleren. De bezoekers kunnen ze niet controleren.

GSM

De minister verwees in zijn antwoord op een vraag van Philippe Goffin (MR) op de oprichting van een dynamische databank, die naar voren werd geschoven als een van de maatregelen tegen terrorisme. Die zal worden geopend voor penitentiaire administraties zodat ze ook de bezoekers kunnen controleren.

Geens bevestigde dat het bezit van een gsm in een cel verboden is. Directies kunnen regelmatige controles uitvoeren en indien een gedetineerde wordt betrapt met een gsm, zal hij voorwerp uitmaken van een disciplinaire procedure en volgt een onderzoek naar hoe hij het toestel in zijn bezit heeft gekregen. (Belga/SD)

De gedetineerde in de gevangenis van Namen die de avond van de terreuraanslagen in Parijs telefonisch contact zou hebben gehad met Salah Abdeslam, heeft in augustus en oktober van hem ook bezoek gekregen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdag in de Kamer bevestigd. Abdeslam, die gezocht wordt voor betrokkenheid bij de aanslagen, zou een vriendschapsband hebben opgegeven als reden voor het bezoek, dat hem niet werd geweigerd.Op dat moment maakte Abdeslam geen voorwerp meer uit van een onderzoek van het federaal parket. Hij stond wel op de lijsten van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Enkel de centrale pentitentiaire administratie beschikt over de lijst om de gedetineerden te controleren. De bezoekers kunnen ze niet controleren. De minister verwees in zijn antwoord op een vraag van Philippe Goffin (MR) op de oprichting van een dynamische databank, die naar voren werd geschoven als een van de maatregelen tegen terrorisme. Die zal worden geopend voor penitentiaire administraties zodat ze ook de bezoekers kunnen controleren. Geens bevestigde dat het bezit van een gsm in een cel verboden is. Directies kunnen regelmatige controles uitvoeren en indien een gedetineerde wordt betrapt met een gsm, zal hij voorwerp uitmaken van een disciplinaire procedure en volgt een onderzoek naar hoe hij het toestel in zijn bezit heeft gekregen. (Belga/SD)