Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois op vragen van Ann Brusseel (Open VLD) en Joris Van Hauthem (Vlaams Belang).

Vorige week drong een aantal academici, ondernemers en politici aan op een algemeen verbod op het dragen van religieuze en ideologische symbolen voor ambtenaren. Zij vinden dat ambtenaren te allen tijde hun neutraliteit moeten bewaren.

In de Kamer pleitte Open VLD-fractieleider Patrick Dewael alvast voor een verscherping van de federale regels. In De Zevende Dag riep Dewael Vlaams minister Geert Bourgeois ook op een richtlijn rond neutraliteit te voorzien voor Vlaamse ambtenaren en voor ambtenaren van steden en gemeenten.

'Gemeenten zelf bevoegd'

Maar zo'n Vlaamse richtlijn zit er dus niet aan te komen. Minister Bourgeois verwees naar het gemeentedecreet. Dat decreet voorziet dat de gemeenten zelf bevoegd zijn voor de rechtspositieregeling van de gemeentelijke ambtenaren en voor het bepalen van een deontologische code.

Wat de Vlaamse overheid betreft, zijn er al verschillende ambtenaren, met name in gezagsfuncties (o.a. onthaal, wegeninspecteurs, ambtenaren met politionele bevoegdheden) die een uniform dragen. "Voor Vlaamse ambtenaren die geen uniform dragen en waar er toch een probleem zou zijn, is het aan de leidend ambtenaar om eventueel op te treden."

"Ik zie dus de noodzaak niet om regelgevend op te treden", besloot de N-VA-minister. (Belga/AVE)

Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois op vragen van Ann Brusseel (Open VLD) en Joris Van Hauthem (Vlaams Belang). Vorige week drong een aantal academici, ondernemers en politici aan op een algemeen verbod op het dragen van religieuze en ideologische symbolen voor ambtenaren. Zij vinden dat ambtenaren te allen tijde hun neutraliteit moeten bewaren. In de Kamer pleitte Open VLD-fractieleider Patrick Dewael alvast voor een verscherping van de federale regels. In De Zevende Dag riep Dewael Vlaams minister Geert Bourgeois ook op een richtlijn rond neutraliteit te voorzien voor Vlaamse ambtenaren en voor ambtenaren van steden en gemeenten. 'Gemeenten zelf bevoegd'Maar zo'n Vlaamse richtlijn zit er dus niet aan te komen. Minister Bourgeois verwees naar het gemeentedecreet. Dat decreet voorziet dat de gemeenten zelf bevoegd zijn voor de rechtspositieregeling van de gemeentelijke ambtenaren en voor het bepalen van een deontologische code. Wat de Vlaamse overheid betreft, zijn er al verschillende ambtenaren, met name in gezagsfuncties (o.a. onthaal, wegeninspecteurs, ambtenaren met politionele bevoegdheden) die een uniform dragen. "Voor Vlaamse ambtenaren die geen uniform dragen en waar er toch een probleem zou zijn, is het aan de leidend ambtenaar om eventueel op te treden." "Ik zie dus de noodzaak niet om regelgevend op te treden", besloot de N-VA-minister. (Belga/AVE)