Vlaamse parlementsleden die vrijwillig hun mandaat stopzetten, zullen niet meer kunnen rekenen op een uittredingsvergoeding. Ook het loon van de parlementsvoorzitter wordt aangepast en verlaagd naar het niveau van dat van de minister-president van de Vlaamse regering, plus één symbolische euro.

Dat is alvast afgesproken op de vergadering van de werkgroep die de parlementaire vergoedingen in het Vlaams parlement onder de loep neemt.

De discussie over de uittredingsvergoedingen en andere parlementaire vergoedingen laaide enkele weken geleden op toen bekend raakte dat Open VLD'er Sven Gatz een uittredingsvergoeding van zo'n 300.000 euro kreeg. De zaak veroorzaakte heel wat heisa omdat hij zijn mandaat in het Vlaams parlement vrijwillig inruilde voor een job in de biersector. Gatz reageerde aanvankelijk verbolgen, omdat hij naar eigen zeggen veelvuldig maar vruchteloos had geprobeerd iets te doen aan die vergoedingen. Hij vond dat hij dan maar mocht krijgen waar hij recht op had. Dat trok hij later terug en hij liet weten dat hij afzag van zijn vergoeding.

Een euro extra voor de eerste burger van Vlaanderen

Op een vergadering van de betrokken werkgroep onder leiding van CD&V'er Carl Decaluwé is maandag afgesproken dat parlementsleden die vrijwillig hun mandaat neerleggen, ook geen recht hebben op een uittredingsvergoeding. Daarnaast wil men het loon van de parlementsvoorzitter verlagen tot het niveau van dat van de Vlaamse minister-president, plus één symbolische euro omdat de parlementsvoorzitter "de eerste burger van Vlaanderen is", zo legt Decaluwé uit.

Voorts komt er binnen de drie maanden een benchmarking rond de vergoedingen en pensioenen van de parlementsleden. Op basis van die benchmarking zullen de vergoedingen en pensioenen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers worden bijgestuurd. (Belga/SD)

Vlaamse parlementsleden die vrijwillig hun mandaat stopzetten, zullen niet meer kunnen rekenen op een uittredingsvergoeding. Ook het loon van de parlementsvoorzitter wordt aangepast en verlaagd naar het niveau van dat van de minister-president van de Vlaamse regering, plus één symbolische euro.Dat is alvast afgesproken op de vergadering van de werkgroep die de parlementaire vergoedingen in het Vlaams parlement onder de loep neemt.De discussie over de uittredingsvergoedingen en andere parlementaire vergoedingen laaide enkele weken geleden op toen bekend raakte dat Open VLD'er Sven Gatz een uittredingsvergoeding van zo'n 300.000 euro kreeg. De zaak veroorzaakte heel wat heisa omdat hij zijn mandaat in het Vlaams parlement vrijwillig inruilde voor een job in de biersector. Gatz reageerde aanvankelijk verbolgen, omdat hij naar eigen zeggen veelvuldig maar vruchteloos had geprobeerd iets te doen aan die vergoedingen. Hij vond dat hij dan maar mocht krijgen waar hij recht op had. Dat trok hij later terug en hij liet weten dat hij afzag van zijn vergoeding.Een euro extra voor de eerste burger van VlaanderenOp een vergadering van de betrokken werkgroep onder leiding van CD&V'er Carl Decaluwé is maandag afgesproken dat parlementsleden die vrijwillig hun mandaat neerleggen, ook geen recht hebben op een uittredingsvergoeding. Daarnaast wil men het loon van de parlementsvoorzitter verlagen tot het niveau van dat van de Vlaamse minister-president, plus één symbolische euro omdat de parlementsvoorzitter "de eerste burger van Vlaanderen is", zo legt Decaluwé uit.Voorts komt er binnen de drie maanden een benchmarking rond de vergoedingen en pensioenen van de parlementsleden. Op basis van die benchmarking zullen de vergoedingen en pensioenen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers worden bijgestuurd. (Belga/SD)