Roegiers reageert daarmee op uitspraken van ACV-vakbondsman Jan Coolbrandt. Die had laten verstaan dat het voor de christelijke vakbond bespreekbaar is om de tarieven te verhogen bovenop de index en om het gratis vervoer voor 65-plussers, mits sociale correcties, af te schaffen.

Een afschaffing van het gratis vervoer voor 65-plussers kan voor regeringspartij SP.A echter niet door de beugel. "Dat gaat in tegen het regeerakkoord. Dat akkoord is collegiaal afgesloten en kan niet éénzijdig worden veranderd", aldus Roegiers.

Meer betalen voor slechtere dienstverlening kan niet

Volgens Roegiers zijn er andere mogelijkheden om de ontvangsten bij De Lijn te verhogen. "We denken aan hogere reclame-inkomsten, bijvoorbeeld door het toelaten van anderstalige reclame. Daarnaast kan de strijd tegen zwartrijders worden opgedreven. Ook het aanrekenen van een éénmalige kost voor de MOBIB-kaart (de elektronische chipkaart, nvdr) is voor ons bespreekbaar", legt Roegiers uit.

Daarnaast wil de SP.A ook een "ruime indexering" toelaten. Het gaat dan om een indexering waarbij ook rekening gehouden wordt met een aantal gestegen kosten zoals de brandstofkosten. "Maar daar bovenop nog een tariefverhoging doorvoeren kan voor ons niet. De voorbije jaren is gesnoeid in het aanbod en is de kwaliteit van de dienstverlening gedaald. De mensen dan meer laten betalen voor een slechtere dienstverlening kan echt niet", aldus Roegiers. (Belga/TE)

Roegiers reageert daarmee op uitspraken van ACV-vakbondsman Jan Coolbrandt. Die had laten verstaan dat het voor de christelijke vakbond bespreekbaar is om de tarieven te verhogen bovenop de index en om het gratis vervoer voor 65-plussers, mits sociale correcties, af te schaffen. Een afschaffing van het gratis vervoer voor 65-plussers kan voor regeringspartij SP.A echter niet door de beugel. "Dat gaat in tegen het regeerakkoord. Dat akkoord is collegiaal afgesloten en kan niet éénzijdig worden veranderd", aldus Roegiers. Meer betalen voor slechtere dienstverlening kan niet Volgens Roegiers zijn er andere mogelijkheden om de ontvangsten bij De Lijn te verhogen. "We denken aan hogere reclame-inkomsten, bijvoorbeeld door het toelaten van anderstalige reclame. Daarnaast kan de strijd tegen zwartrijders worden opgedreven. Ook het aanrekenen van een éénmalige kost voor de MOBIB-kaart (de elektronische chipkaart, nvdr) is voor ons bespreekbaar", legt Roegiers uit. Daarnaast wil de SP.A ook een "ruime indexering" toelaten. Het gaat dan om een indexering waarbij ook rekening gehouden wordt met een aantal gestegen kosten zoals de brandstofkosten. "Maar daar bovenop nog een tariefverhoging doorvoeren kan voor ons niet. De voorbije jaren is gesnoeid in het aanbod en is de kwaliteit van de dienstverlening gedaald. De mensen dan meer laten betalen voor een slechtere dienstverlening kan echt niet", aldus Roegiers. (Belga/TE)