“Geen reden om excuses aan te bieden”

© VTM Nieuws

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir is niet van plan om haar excuses aan te bieden na de uitspraken die ze in een interview met De Zondag had gedaan. Dat heeft haar woordvoerder meegedeeld aan Belga. Intussen wil Groen het parlement bijeenroepen voor een debat over de recente uitspraken.

Demir had in het interview de CD&V ervan beschuldigd “moslims te zien als kiesvee”. Ze verwees daarbij onder meer naar uitspraken van CD&V-leden als Mieke Van Hecke en de Genkse burgemeester Wim Dries en zijn schepen van Ali Caglar. CD&V-voorzitter Wouter Beke had daarop publieke excuses geëist. Intussen is duidelijk dat Demir niet van plan is om daartoe over te gaan. “We weten niet waarom we excuses zouden moeten aanbieden”, zo zegt haar woordvoerder.

De woordvoerder erkent wel dat Demir een telefoontje van premier Charles Michel heeft gehad over de kwestie. “Hij heeft ons gevraagd om iets diplomatischer te zijn in onze formuleringen. En dat zullen we ook doen”, klinkt het.

Groen wil parlement bijeenroepen

Groen-Kamerlid Kristof Calvo heeft naar aanleiding van de uitspraken van Demir aan de voorzitter van de Kamer gevraagd heeft om het parlement nog tijdens de paasvakantie weer samen te roepen. “De opeenvolging van incidenten verlamt de regering”, aldus Calvo. “Dit debat is te belangrijk om het enkel via Twitter en de media te voeren. We willen dat de volksvertegenwoordigers de mogelijkheid krijgen om het debat met Demir aan te gaan.”

De woordvoerder van Demir benadrukt dat de uitspraken niet voor problemen binnen de regering vormen. “Dit is geen regeringszaak. Er is ook geen discussie over regeringsdossiers. Er is enkel een partijvoorzitter die zich aangesproken voelt over enkele vaststellingen die in het interview zijn gedaan.”

Partner Content