Premier Elio Di Rupo is verheugd over de aanhouding van Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium. "Wie aanzet tot haat en geweld heeft geen plaats in onze samenleving", zei de premier in de Kamer. "De regering meent dat groeperingen zoals Sharia4Belgium, die aanzetten tot haat en oproepen tot geweld, moeten worden verboden".

Aanhouding Fouad Belkacem Tien verschillende partijen voelden Di Rupo tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand over de radicale groepering. Sinds maandag, na de gebeurtenissen in Molenbeek, lanceerden zowel ministers als

partijen het voorstel om Sharia4Belgium te verbieden. Nu kwam daar dan het nieuws over de aanhouding van Belkacem bovenop.

Di Rupo: 'Democratische waarden mogen niet gemanipuleerd worden'

"De regering kan niet tolereren dat een minderheid, in Molenbeek of waar dan ook, onze democratische waarden manipuleert", reageerde de premier. "Het recht op vrije meningsuiting en het recht om te betogen kunnen niet worden misbruikt als propaganda-instrument voor het aanzetten tot haat en geweld". Iedereen heeft het recht een geloof aan te hangen. Dat hangt af van de privé-sfeer, ging Di Rupo voort. "Maar het is totaal onaanvaardbaar dat men in naam van welk geloof dan ook, anderen een gedrag wil opdringen", vervolgde Di Rupo.

Bestrijden van 'veroordeelbaar gedrag'

Di Rupo herinnerde eraan dat de gerechtelijke autoriteiten en de bevoegde diensten al lang samenwerken om groeperingen of personen die "veroordeelbaar gedrag" vertonen, te bestrijden en voor het gerecht te brengen. De aanhouding van Belkacem is daarvan een gevolg, luidde het. Di Rupo heeft de betrokken diensten ook gevraagd de waakzaamheid te verhogen voor daden waarbij wordt aangezet tot geweld en haat in heel België. (Belga/INM)

Premier Elio Di Rupo is verheugd over de aanhouding van Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium. "Wie aanzet tot haat en geweld heeft geen plaats in onze samenleving", zei de premier in de Kamer. "De regering meent dat groeperingen zoals Sharia4Belgium, die aanzetten tot haat en oproepen tot geweld, moeten worden verboden". Aanhouding Fouad Belkacem Tien verschillende partijen voelden Di Rupo tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand over de radicale groepering. Sinds maandag, na de gebeurtenissen in Molenbeek, lanceerden zowel ministers als partijen het voorstel om Sharia4Belgium te verbieden. Nu kwam daar dan het nieuws over de aanhouding van Belkacem bovenop. Di Rupo: 'Democratische waarden mogen niet gemanipuleerd worden' "De regering kan niet tolereren dat een minderheid, in Molenbeek of waar dan ook, onze democratische waarden manipuleert", reageerde de premier. "Het recht op vrije meningsuiting en het recht om te betogen kunnen niet worden misbruikt als propaganda-instrument voor het aanzetten tot haat en geweld". Iedereen heeft het recht een geloof aan te hangen. Dat hangt af van de privé-sfeer, ging Di Rupo voort. "Maar het is totaal onaanvaardbaar dat men in naam van welk geloof dan ook, anderen een gedrag wil opdringen", vervolgde Di Rupo.Bestrijden van 'veroordeelbaar gedrag' Di Rupo herinnerde eraan dat de gerechtelijke autoriteiten en de bevoegde diensten al lang samenwerken om groeperingen of personen die "veroordeelbaar gedrag" vertonen, te bestrijden en voor het gerecht te brengen. De aanhouding van Belkacem is daarvan een gevolg, luidde het. Di Rupo heeft de betrokken diensten ook gevraagd de waakzaamheid te verhogen voor daden waarbij wordt aangezet tot geweld en haat in heel België. (Belga/INM)