Veel horecazaken hebben de controleurs afgewacht om maatregelen te nemen, maar de eetcafés die nog geen bezoek kregen, kunnen maar beter meteen hun asbakken weghalen, want de gedoogperiode, waarin vooral informatie en advies gegeven werd, is definitief voorbij.

"We schatten dat zo'n 10.000 eetgelegenheden onder het nieuwe rookverbod vallen en ik vermoed dat we 8.000 tot 9.000 cafés bezocht hebben", zegt Paul Vandenmeerssche van Volksgezondheid in De Standaard.

"We hebben nooit beloofd dat we eerst overal een vrijblijvende inspectie zouden uitvoeren", zegt Vandenmeerssche.

Cijfers over het aantal inbreuken en het aantal cafés dat voor de bereide maaltijden - en tegen de rokers - gekozen heeft, zijn er nog niet. "We werken aan een eerste rapport voor de minister van Volksgezondheid. Zij zal de resultaten bekendmaken", zegt Vandenmeerssche.

Veel horecazaken hebben de controleurs afgewacht om maatregelen te nemen, maar de eetcafés die nog geen bezoek kregen, kunnen maar beter meteen hun asbakken weghalen, want de gedoogperiode, waarin vooral informatie en advies gegeven werd, is definitief voorbij."We schatten dat zo'n 10.000 eetgelegenheden onder het nieuwe rookverbod vallen en ik vermoed dat we 8.000 tot 9.000 cafés bezocht hebben", zegt Paul Vandenmeerssche van Volksgezondheid in De Standaard. "We hebben nooit beloofd dat we eerst overal een vrijblijvende inspectie zouden uitvoeren", zegt Vandenmeerssche. Cijfers over het aantal inbreuken en het aantal cafés dat voor de bereide maaltijden - en tegen de rokers - gekozen heeft, zijn er nog niet. "We werken aan een eerste rapport voor de minister van Volksgezondheid. Zij zal de resultaten bekendmaken", zegt Vandenmeerssche.