In oktober vorig jaar diende de BBI van Gent de grootste strafklacht ooit in. Ze had bij alle parketten van ons land én bij het federaal parket dezelfde klacht ingediend. Die ging over de 61.546 dossiers van fiscale regularisatie die van 2004 en tot 2015 zijn afgehandeld. De BBI vermoedde dat in veel dossiers het zwart geld vrijwel "gratis" is witgewassen.

De monsterklacht van de BBI was een laatste poging om het gerecht over heel België aan te porren die grote witwasoperatie aan te pakken. In totaal gaat het over ruim 36 miljard euro. De voorbije weken had het federaal parket alle dossiers die op basis van dezelfde klacht waren geopend in de arrondissementen, officieel naar zich toegetrokken. Het was afwachten of het federaal parket zelf een onderzoek zou openen, maar nu heeft het de knoop doorgehakt om de klacht te seponeren.

"De klacht gaat over alle regularisatiedossiers, ruim 61.000, die we zouden moeten doorploegen. We kunnen geen 'fishing expedition' opstarten om uit te vissen welke dossiers een probleem zijn. De klacht volstaat niet als basis om een gerechtelijk onderzoek te openen", aldus parketwoordvoerder Eric Van der Sypt, die wel toevoegt dat zowel bij de parketten als de arrondissementen al onderzoeken liepen naar concrete gevallen.

In oktober vorig jaar diende de BBI van Gent de grootste strafklacht ooit in. Ze had bij alle parketten van ons land én bij het federaal parket dezelfde klacht ingediend. Die ging over de 61.546 dossiers van fiscale regularisatie die van 2004 en tot 2015 zijn afgehandeld. De BBI vermoedde dat in veel dossiers het zwart geld vrijwel "gratis" is witgewassen. De monsterklacht van de BBI was een laatste poging om het gerecht over heel België aan te porren die grote witwasoperatie aan te pakken. In totaal gaat het over ruim 36 miljard euro. De voorbije weken had het federaal parket alle dossiers die op basis van dezelfde klacht waren geopend in de arrondissementen, officieel naar zich toegetrokken. Het was afwachten of het federaal parket zelf een onderzoek zou openen, maar nu heeft het de knoop doorgehakt om de klacht te seponeren. "De klacht gaat over alle regularisatiedossiers, ruim 61.000, die we zouden moeten doorploegen. We kunnen geen 'fishing expedition' opstarten om uit te vissen welke dossiers een probleem zijn. De klacht volstaat niet als basis om een gerechtelijk onderzoek te openen", aldus parketwoordvoerder Eric Van der Sypt, die wel toevoegt dat zowel bij de parketten als de arrondissementen al onderzoeken liepen naar concrete gevallen.