Het kernkabinet is het eens geraakt over de hervorming van het pensioensysteem van de publieke sector. Bedoeling is dat er geen nieuwe uitzonderingen meer bijkomen voor beroepsgroepen. De algemene regel is dat iedereen twee jaar langer zal moeten werken. De leeftijd voor het vervroegd pensioen schuift dus op van 60 naar 62 jaar. Wie in een speciaal regime zit, zal ook twee jaar langer moeten werken.

Van Quickenborne: 'Elk uur kwamen extra vragen voor uitzonderingen binnen'

De federale ministers hakten dan toch knopen door in de pensioenhervorming. Dat was volgens minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ook dringend nodig. Volgens hem kwamen er elk uur nog extra vragen bij voor uitzonderingen op de algemene regel. Van Quickenborne en Joëlle Milquet (CDH), minister van Binnenlandse Zaken, kwamen in aanvaring over een speciaal statuut voor de brandweer.

Stelselmatig naar 40 jaar werken

De geplande hervorming blijft grotendeels behouden. Het vervroegd pensioen wordt opgetrokken van 60 naar 62 jaar en de vereiste jaren carrière naar 40 jaar. Dat gebeurt stelselmatig. Voor de privésector gaat het van 35 naar 40 jaar tegen 2015. Voor de publieke sector wordt de loopbaanvoorwaarde verhoogd van 5 naar 40 jaar, ook tegen 2015.

Speciale statuten werken ook twee jaar langer

Voor wie nu in een specifiek systeem zit, wordt het ook twee jaar langer werken. Wie bijvoorbeeld al met 55 jaar op vervroegd pensioen mag, zal voortaan tot zijn 57ste moeten werken. Voor het aantal vereiste jaren carrière geldt dat ook. Loodsen, douaniers en brandweerlui zullen voortaan 38 jaar en vier maanden moeten hebben gewerkt.

Ambtenarenpensioen berekend op laatste 10 jaar

Het ambtenarenpensioen zal straks worden berekend op de laatste 10 jaar en niet meer op de laatste vijf. Voor het rijdend personeel van de NMBS is dat de laatste vier jaar en niet meer de laatste maand, zoals nu het geval is.

Het kernkabinet komt nog samen om nog een aantal punten over werk af te ronden. Nadien wordt het geheel voorgelegd aan de sociale partners. (Belga/SD)

Het kernkabinet is het eens geraakt over de hervorming van het pensioensysteem van de publieke sector. Bedoeling is dat er geen nieuwe uitzonderingen meer bijkomen voor beroepsgroepen. De algemene regel is dat iedereen twee jaar langer zal moeten werken. De leeftijd voor het vervroegd pensioen schuift dus op van 60 naar 62 jaar. Wie in een speciaal regime zit, zal ook twee jaar langer moeten werken.Van Quickenborne: 'Elk uur kwamen extra vragen voor uitzonderingen binnen'De federale ministers hakten dan toch knopen door in de pensioenhervorming. Dat was volgens minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ook dringend nodig. Volgens hem kwamen er elk uur nog extra vragen bij voor uitzonderingen op de algemene regel. Van Quickenborne en Joëlle Milquet (CDH), minister van Binnenlandse Zaken, kwamen in aanvaring over een speciaal statuut voor de brandweer.Stelselmatig naar 40 jaar werkenDe geplande hervorming blijft grotendeels behouden. Het vervroegd pensioen wordt opgetrokken van 60 naar 62 jaar en de vereiste jaren carrière naar 40 jaar. Dat gebeurt stelselmatig. Voor de privésector gaat het van 35 naar 40 jaar tegen 2015. Voor de publieke sector wordt de loopbaanvoorwaarde verhoogd van 5 naar 40 jaar, ook tegen 2015.Speciale statuten werken ook twee jaar langerVoor wie nu in een specifiek systeem zit, wordt het ook twee jaar langer werken. Wie bijvoorbeeld al met 55 jaar op vervroegd pensioen mag, zal voortaan tot zijn 57ste moeten werken. Voor het aantal vereiste jaren carrière geldt dat ook. Loodsen, douaniers en brandweerlui zullen voortaan 38 jaar en vier maanden moeten hebben gewerkt.Ambtenarenpensioen berekend op laatste 10 jaarHet ambtenarenpensioen zal straks worden berekend op de laatste 10 jaar en niet meer op de laatste vijf. Voor het rijdend personeel van de NMBS is dat de laatste vier jaar en niet meer de laatste maand, zoals nu het geval is.Het kernkabinet komt nog samen om nog een aantal punten over werk af te ronden. Nadien wordt het geheel voorgelegd aan de sociale partners. (Belga/SD)