Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) trekt volop de kaart van de trajectcontrole. Dat systeem is immers als meest efficiënt uit de bus gekomen in een vergelijkende studie van de Hasseltse universiteit. Waar nu al trajectcontrole gebeurt, is de gemiddelde snelheid met 5 km/u gedaald én gebeuren er 26 pct minder ongevallen.

Massaal op de rem

Bij de vaste camera's zijn de cijfers enigszins anders. "Ook daar daalt de snelheid én er worden minder overtredingen opgetekend, maar dan alleen in de directe omgeving van de flitspaal", aldus de onderzoekers. Sterker: in de zone voor en achter de camera stíjgt het aantal ongevallen met 22 pct. "Wellicht doordat bestuurders massaal op de rem gaan staan."

"Als het van mij afhangt, komen er naast de snelwegen geen flitspalen meer bij", zegt Crevits. De bestaande camera's wegnemen, is echter geen optie. "Dat zou de indruk wekken dat alles weer toegelaten is." (Belga/TV)

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) trekt volop de kaart van de trajectcontrole. Dat systeem is immers als meest efficiënt uit de bus gekomen in een vergelijkende studie van de Hasseltse universiteit. Waar nu al trajectcontrole gebeurt, is de gemiddelde snelheid met 5 km/u gedaald én gebeuren er 26 pct minder ongevallen.Bij de vaste camera's zijn de cijfers enigszins anders. "Ook daar daalt de snelheid én er worden minder overtredingen opgetekend, maar dan alleen in de directe omgeving van de flitspaal", aldus de onderzoekers. Sterker: in de zone voor en achter de camera stíjgt het aantal ongevallen met 22 pct. "Wellicht doordat bestuurders massaal op de rem gaan staan." "Als het van mij afhangt, komen er naast de snelwegen geen flitspalen meer bij", zegt Crevits. De bestaande camera's wegnemen, is echter geen optie. "Dat zou de indruk wekken dat alles weer toegelaten is." (Belga/TV)