Geen nieuw Farc-referendum in Colombia

Archiefbeeld © ©AP- Rodrigo Abd

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zal een nieuw vredesakkoord met de guerrillabeweging Farc niet opnieuw ter stemming voorleggen aan de bevolking. Het vorige verdrag werd door 52 procent van de bevolking verworpen.

Colombiaans president Juan Manuel Santos, die onlangs de Nobelprijswinnaar voor de Vrede won voor de ondrhandelingen met de Farc, verklaarde tijdens een bezoek aan Londen dat het geplande nieuw akkoord enkel aan het Congres zal voorgelegd worden. Begin oktober werd het al ondertekende vredesverdrag, dat een einde moest maken aan 52 jaar burgeroorlog, verrassend met een nipte meerderheid afgewezen. Op juridisch vlak volstond toen ook al de goedkeuring van het Congres.

Met het referendum wilde Santos over het akkoord een grotere basis bereiken. De kiezersopkomst schommelde slechts rond de 37 procent, wat het neen-kamp aan de ‘overwinning’ hielp. Voor vele burgers gingen de milde straffen voor gearresteerde guerrillero’s te ver, een groot deel van hen kon zijn straf onder huisarrest uitboeten. Santos wil met de Farc en tegenstanders van het akkoord rond oud-president Álvaro Uribe tegen december een overeenkomst uitwerken. Anders dreigt een voortzetting van het gewapend conflict.

Het historisch akkoord werd gedurende vier jaar tussen regering en guerrilla in de Cubaanse hoofdstad Havanna onderhandeld. De Farc heeft inmiddels al veel van haar strijders, waarvan er nog zo’n 5.500 zijn, naar hun stellingen teruggestuurd.

Ook gesprekken met ELN

De geplande start van vredesonderhandelingen met de kleinere ELN-guerrillabeweging strandde omwille van een nog niet vrijgelaten gijzelaar. Bovendien maakt het leger zich zorgen over het hoge aantal van andere criminele bendes, die bijvoorbeeld in de drugshandel actief zijn. Het zou gaan over 30.000 leden die in dergelijke bendes operationeel zijn.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content