Formateur Elio Di Rupo behandelt in zijn voorstellen de 19 Brusselse gemeenten én de zes faciliteitengemeenten. Zo behouden de mensen in de faciliteitengemeenten in de voorstellen hun rechten, ze kunnen bijvoorbeeld op Brusselse kandidaten stemmen.

Geen naakte splitsing

"Dit is geen naakte splitsing," zei cdH-voorzitster Joëlle Milquet voor aanvang van haar ontmoeting met de formateur. De compensaties moeten evenwel "versterkt" worden.

Milquet is de laatste voorzitter die een gesprek met Di Rupo heeft, na MR-voorzitter Charles Michel en PS-vicepremier Laurette Onkelinx.

Uitbreiding van BrusselFDF-voorzitter Olivier Maingain plaatste Brussel-Halle-Vilvoorde opnieuw in het centrum van de aandacht. Hij schoof drie elementen naar voren die een oplossing voor BHV volgens hem bespreekbaar kunnen maken. Het gaat onder meer om een uitbreiding van Brussel.

De positie van de Franstalige partijen is volgens Milquet nog steeds dezelfde: bij een naakte splitsing van het arrondissement zullen de Franstaligen de uitbreiding van Brussel vragen, klinkt het. Di Rupo stelt volgens haar "geen naakte splitsing" voor. Maar de nota-Di Rupo blijft evenwel een "basis" die cdH en de andere partijen zullen amenderen. De compensaties voor de zes faciliteitengemeenten moeten "versterkt" worden, luidt het.

Olivier Maingain praat veel

Een akkoord is nodig "om het land te stabiliseren". Maar "mijnheer Maingain praat veel". "De beste manier om tot een akkoord te komen is discretie, dus geef ik geen commentaar." Aan de onderhandelingstafel is "vastberadenheid" nodig om de rechten van de Franstaligen te verdedigen.

De cdH-voorzitster liet nog optekenen dat indien de Franstalige partijen niet verenigd zijn, dat een "zwakte" is. (Belga/EE)

Formateur Elio Di Rupo behandelt in zijn voorstellen de 19 Brusselse gemeenten én de zes faciliteitengemeenten. Zo behouden de mensen in de faciliteitengemeenten in de voorstellen hun rechten, ze kunnen bijvoorbeeld op Brusselse kandidaten stemmen. Geen naakte splitsing "Dit is geen naakte splitsing," zei cdH-voorzitster Joëlle Milquet voor aanvang van haar ontmoeting met de formateur. De compensaties moeten evenwel "versterkt" worden. Milquet is de laatste voorzitter die een gesprek met Di Rupo heeft, na MR-voorzitter Charles Michel en PS-vicepremier Laurette Onkelinx.Uitbreiding van BrusselFDF-voorzitter Olivier Maingain plaatste Brussel-Halle-Vilvoorde opnieuw in het centrum van de aandacht. Hij schoof drie elementen naar voren die een oplossing voor BHV volgens hem bespreekbaar kunnen maken. Het gaat onder meer om een uitbreiding van Brussel. De positie van de Franstalige partijen is volgens Milquet nog steeds dezelfde: bij een naakte splitsing van het arrondissement zullen de Franstaligen de uitbreiding van Brussel vragen, klinkt het. Di Rupo stelt volgens haar "geen naakte splitsing" voor. Maar de nota-Di Rupo blijft evenwel een "basis" die cdH en de andere partijen zullen amenderen. De compensaties voor de zes faciliteitengemeenten moeten "versterkt" worden, luidt het. Olivier Maingain praat veel Een akkoord is nodig "om het land te stabiliseren". Maar "mijnheer Maingain praat veel". "De beste manier om tot een akkoord te komen is discretie, dus geef ik geen commentaar." Aan de onderhandelingstafel is "vastberadenheid" nodig om de rechten van de Franstaligen te verdedigen. De cdH-voorzitster liet nog optekenen dat indien de Franstalige partijen niet verenigd zijn, dat een "zwakte" is. (Belga/EE)