Horeca-uitbaters wachten nu vol spanning op de uitspraak in beroep, schrijft Gazet van Antwerpen.

De uitbater van een Grieks restaurant in de Kasteelpleinstraat in Antwerpen overleed in februari, net voor de lockdown. De verhuurder van het pand vroeg nog een viertal maanden achterstallige huur aan de vennoot van de overleden man, die ook een Grieks restaurant runt op de Groenplaats. Maar de vrederechter oordeelde dat de vennootschap de huur niet moet betalen voor de periode dat er een lockdown was.

Rustig genot

'De huur is een wederkerige overeenkomst die beide partijen een verplichting oplegt', legt advocaat Johan John Mees uit. 'In ruil voor geld krijgt de huurder het "rustig genot". Maar dat kon de verhuurder door de lockdown niet leveren. En als je de verhuurder pardonneert als hij het rustig genot niet levert, moet je de huurder ook pardonneren als hij de huur niet betaalt. Een concreet voorbeeld? Als een brouwer zegt: "Hier is mijn tapinstallatie, maar je mag ze evenwel niet gebruiken", kan hij aan de cafébaas ook moeilijk vragen om er huur voor te betalen. De vrederechter is in een uitgebreid vonnis op die zienswijze ingegaan.'

Horeca Vlaanderen volgt de zaak op de voet. "Onze juridische dienst is ermee bezig", zegt voorzitter Matthias De Caluwe. De verhuurder van het pand in de Kasteelpleinstraat is in beroep gegaan tegen het vonnis. En daarop wachten vele horeca-uitbaters nu.

Horeca-uitbaters wachten nu vol spanning op de uitspraak in beroep, schrijft Gazet van Antwerpen.De uitbater van een Grieks restaurant in de Kasteelpleinstraat in Antwerpen overleed in februari, net voor de lockdown. De verhuurder van het pand vroeg nog een viertal maanden achterstallige huur aan de vennoot van de overleden man, die ook een Grieks restaurant runt op de Groenplaats. Maar de vrederechter oordeelde dat de vennootschap de huur niet moet betalen voor de periode dat er een lockdown was. 'De huur is een wederkerige overeenkomst die beide partijen een verplichting oplegt', legt advocaat Johan John Mees uit. 'In ruil voor geld krijgt de huurder het "rustig genot". Maar dat kon de verhuurder door de lockdown niet leveren. En als je de verhuurder pardonneert als hij het rustig genot niet levert, moet je de huurder ook pardonneren als hij de huur niet betaalt. Een concreet voorbeeld? Als een brouwer zegt: "Hier is mijn tapinstallatie, maar je mag ze evenwel niet gebruiken", kan hij aan de cafébaas ook moeilijk vragen om er huur voor te betalen. De vrederechter is in een uitgebreid vonnis op die zienswijze ingegaan.' Horeca Vlaanderen volgt de zaak op de voet. "Onze juridische dienst is ermee bezig", zegt voorzitter Matthias De Caluwe. De verhuurder van het pand in de Kasteelpleinstraat is in beroep gegaan tegen het vonnis. En daarop wachten vele horeca-uitbaters nu.