De Kamercommissie Financiën organiseert geen hoorzitting met de gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, na zijn uitspraken dat er een grote bank te veel in ons land is. PS, de groenen en het cdH vroegen om Coene uit te nodigen, maar de meerderheid verwierp dinsdag die vraag.

In een interview met Kanaal Z verklaarde de gouverneur dat we met vier grote banken in België zitten. "Dat is er minstens één te veel," dixit Coene, die geen naam citeerde. Ook over de kleine banken toonde de gouverneur zich kritisch. Ook die zijn in België met relatief veel. "Vraag is of die allemaal even levensvatbaar zijn", aldus Coene.

De groenen stelden dit weekend al dat Coene uit zijn rol was gevallen. PS'er Alain Mathot vroeg dinsdag dat de bevoegde Kamercommissie Coene zou uitnodigen. Volgens hem kunnen de uitspraken een invloed hebben binnen de financiële wereld, maar ook voor het personeel van Belfius of voor de lokale besturen, die een beroep doen op de diensten van de bank. De meerderheid ging op die vraag niet in. Mogelijk keert de kwestie donderdag terug tijdens het vragenuurtje in de plenaire Kamer. (Belga/WB)

De Kamercommissie Financiën organiseert geen hoorzitting met de gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, na zijn uitspraken dat er een grote bank te veel in ons land is. PS, de groenen en het cdH vroegen om Coene uit te nodigen, maar de meerderheid verwierp dinsdag die vraag.In een interview met Kanaal Z verklaarde de gouverneur dat we met vier grote banken in België zitten. "Dat is er minstens één te veel," dixit Coene, die geen naam citeerde. Ook over de kleine banken toonde de gouverneur zich kritisch. Ook die zijn in België met relatief veel. "Vraag is of die allemaal even levensvatbaar zijn", aldus Coene. De groenen stelden dit weekend al dat Coene uit zijn rol was gevallen. PS'er Alain Mathot vroeg dinsdag dat de bevoegde Kamercommissie Coene zou uitnodigen. Volgens hem kunnen de uitspraken een invloed hebben binnen de financiële wereld, maar ook voor het personeel van Belfius of voor de lokale besturen, die een beroep doen op de diensten van de bank. De meerderheid ging op die vraag niet in. Mogelijk keert de kwestie donderdag terug tijdens het vragenuurtje in de plenaire Kamer. (Belga/WB)