Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

Met zo'n test ­- die zo'n 12 euro per stuk kost - kan een agent snel zien of een chauffeur drugs gebruikt heeft.

"Dit is schrijnend, de politiek had net beloofd om er een prioriteit van te maken", zegt politierechter Peter D'Hondt. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontkent dat er bestellingsproblemen zijn.

Snel

De speekseltest, die sinds eind 2010 wordt toegepast, is minder omslachtig dan de oude procedure waardoor in dezelfde tijd meer chauffeurs gecontroleerd kunnen worden, en de pakkans dus groter wordt. Met de test kunnen onder andere (varianten van) cannabis, XTC, cocaïne, heroïne en amfetamines worden opgespoord.

De tests hebben het voordeel dat men binnen de twaalf minuten weet of een bestuurder al dan niet drugs heeft gebruikt.

(Belga/RR)

Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. Met zo'n test ­- die zo'n 12 euro per stuk kost - kan een agent snel zien of een chauffeur drugs gebruikt heeft. "Dit is schrijnend, de politiek had net beloofd om er een prioriteit van te maken", zegt politierechter Peter D'Hondt. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontkent dat er bestellingsproblemen zijn. De speekseltest, die sinds eind 2010 wordt toegepast, is minder omslachtig dan de oude procedure waardoor in dezelfde tijd meer chauffeurs gecontroleerd kunnen worden, en de pakkans dus groter wordt. Met de test kunnen onder andere (varianten van) cannabis, XTC, cocaïne, heroïne en amfetamines worden opgespoord. De tests hebben het voordeel dat men binnen de twaalf minuten weet of een bestuurder al dan niet drugs heeft gebruikt. (Belga/RR)