Honderden land- en tuinbouwers kregen de laatste week een brief in de bus dat hun schade veroorzaakt door de overvloedige neerslag in het najaar van 2010 zal worden vergoed. Maar de betaling kan niet gebeuren omdat de Nationale Kas voor Rampenschade sinds april 2012 leeg blijkt te zijn. Dat zegt CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle na een vraag aan minister van Financiën Steven Vanackere.

In totaal werden 2.120 dossiers ingediend voor schade veroorzaakt in het najaar 2010, waarvan 1.717 positief werden beslist. Amper 920 werden uitbetaald, de resterende 800 moeten wachten op hun centen. "Het gaat hier over vaak schrijnende situaties", zegt Muylle. "Voor sommigen onder hen is het een kwestie van overleven. De vergoedingen kunnen oplopen tot 20.000 euro en meer. Dit bedrag is hoger dan wat velen hebben verdiend dat jaar."

Jaren wachten op uitbetaling

Volgens Muylle is minister Vanackere zich bewust van het probleem en werkt hij volop aan een oplossing. "De minister wil nog voor het zomerreces een ontwerp goedgekeurd krijgen dat 11,8 miljoen euro aan extra middelen voorziet", legt Muylle uit. "Daarnaast is aan de Nationale Loterij gevraagd om sneller geld te storten. Ook de kredietlijn van de Rampenkas wordt met 5 miljoen euro verhoogd. Op die manier kan er op korte termijn 20 miljoen euro worden vrijgemaakt om de resterende dossiers te betalen".

Muylle vindt het wel "onaanvaardbaar" dat landbouwers nu vaak 2,5 jaar moeten wachten vooraleer ze de geleden schade kunnen recupereren. "Vorige week heeft de ministerraad bijvoorbeeld nog een ramp erkend van het voorjaar van 2011. Die erkenning heeft dus meer dan een jaar geduurd. En dan duurt het vaak nog meer dan een jaar voor landbouwers vergoed worden door het Rampenfonds. We moeten komen tot een snellere afhandeling van die schadedossiers. Landbouwers raken soms op één dag alles kwijt, maar moeten dan jaren wachten op de uitbetaling uit het Rampenfonds", aldus Muylle. (Belga/TE)

Honderden land- en tuinbouwers kregen de laatste week een brief in de bus dat hun schade veroorzaakt door de overvloedige neerslag in het najaar van 2010 zal worden vergoed. Maar de betaling kan niet gebeuren omdat de Nationale Kas voor Rampenschade sinds april 2012 leeg blijkt te zijn. Dat zegt CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle na een vraag aan minister van Financiën Steven Vanackere. In totaal werden 2.120 dossiers ingediend voor schade veroorzaakt in het najaar 2010, waarvan 1.717 positief werden beslist. Amper 920 werden uitbetaald, de resterende 800 moeten wachten op hun centen. "Het gaat hier over vaak schrijnende situaties", zegt Muylle. "Voor sommigen onder hen is het een kwestie van overleven. De vergoedingen kunnen oplopen tot 20.000 euro en meer. Dit bedrag is hoger dan wat velen hebben verdiend dat jaar." Jaren wachten op uitbetaling Volgens Muylle is minister Vanackere zich bewust van het probleem en werkt hij volop aan een oplossing. "De minister wil nog voor het zomerreces een ontwerp goedgekeurd krijgen dat 11,8 miljoen euro aan extra middelen voorziet", legt Muylle uit. "Daarnaast is aan de Nationale Loterij gevraagd om sneller geld te storten. Ook de kredietlijn van de Rampenkas wordt met 5 miljoen euro verhoogd. Op die manier kan er op korte termijn 20 miljoen euro worden vrijgemaakt om de resterende dossiers te betalen". Muylle vindt het wel "onaanvaardbaar" dat landbouwers nu vaak 2,5 jaar moeten wachten vooraleer ze de geleden schade kunnen recupereren. "Vorige week heeft de ministerraad bijvoorbeeld nog een ramp erkend van het voorjaar van 2011. Die erkenning heeft dus meer dan een jaar geduurd. En dan duurt het vaak nog meer dan een jaar voor landbouwers vergoed worden door het Rampenfonds. We moeten komen tot een snellere afhandeling van die schadedossiers. Landbouwers raken soms op één dag alles kwijt, maar moeten dan jaren wachten op de uitbetaling uit het Rampenfonds", aldus Muylle. (Belga/TE)