Geen fraude bij ACW, wel belastingherziening van 9,5 miljoen euro

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Het onderzoek van de BBI naar een financiële constructie van het ACW wijst uit dat er geen fraude is gepleegd. Er komt wel een belastingherziening, een intrinsieke verwijzing naar het feit dat de constructie toch niet vanuit de meest eerbare motieven is opgezet.

Er is geen sprake van fraude bij het ACW. Dat is het resultaat van een onderzoek van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) naar financiële constructies bij de christelijke werknemersbeweging, zo meldt ACW. Er komt wel een belastingherziening die het ACW 9,5 miljoen euro kost.

‘Dit is een opsteker voor alle leden, medewerkers en vrijwilligers van het ACW,’ zegt voorzitter Patrick Develtere.

Het ACW kwam begin februari zwaar onder vuur te liggen. Uit documenten waarop Trends en de N-VA de hand konden leggen, bleek dat de christelijke werknemerskoepel via zijn dochteronderneming Sociaal Engagement een fiscale constructie had opgezet met als doel zo weinig mogelijk belastingen te betalen op de geldstromen die via Dexia binnenkwamen. De Bijzondere Belastingsinspectie stelde daarop een onderzoek in.

‘Misbruik’

In maart sprak een directeur van de BBI nog van misbruik. De fiscale aanpak door het ACW, via de vennootschap Sociaal Engagement, van de dividenden uit de Belfius-winstbewijzen is een abnormale ontwijking van 25 miljoen euro aan belastingen. Dat zei gewestelijk directeur Karel Anthonissen van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI). In het Antwerpse satirisch blad ’t Scheldt schreef de directeur over ‘misbruik’.

Zowel het ACW als staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) lieten toen weten dat de uitspraken van de BBI-werknemer los stonden van het eigenlijke onderzoek.

Belastingherziening

Nu het onderzoek is afgerond, blijkt er geen sprake van fraude, maar wordt het ACW wel onderworpen aan een belastingherziening. Volgens de BBI moet Sociaal Engagement worden belast via de rechtspersonenbelasting en niet volgens de veel voordeliger vennootschapsbeslasting. Dat kost het ACW 9,5 miljoen euro voor de periode 2010 tot 2012.

Verrassend

Dat is een harde dobber voor de werknemersbeweging en tegelijkertijd een intrinsieke verwijzing naar het feit dat de constructie niet met de meest eerbare motieven is opgezet. ‘We vinden deze gewijzigde visie verrassend,’ zegt Patrick Develtere. ‘Normaal wordt zoiets vooraf gemeld, in dit geval blijkbaar achteraf. We kunnen niet anders dan ons erbij neerleggen. We zullen de tering naar de nering moeten zetten.’

Het ACW is niet van plan het onderzoek aan te vechten. ‘Het alternatief is een lange, dure, onzekere en onvoorspelbare juridische procedure,’ zegt Develtere. ‘We hebben nu duidelijkheid dat de BBI niet meegaat in het verhaal van fraude. Wij hebben altijd correct gehandeld. Alles is correct verlopen.’

Strafrechtelijk onderzoek

Ook N-VA-Kamerlid Peter Dedecker ziet in het afgeronde BBI-onderzoek een bewijs van zijn gelijk. “Het ACW betaalde volkomen onterecht geen euro belastingen op de miljoenen die ze binnenkreeg uit Dexia”, zegt hij. Dat het ACW bereid is 9,5 miljoen euro belastingen bij te betalen, zegt volgens Dedecker ook genoeg.

De N-VA’er, die zelf geen inzage had in de beslissing van de BBI, wijst er ook op dat het enkel gaat om de periode 2010-2012. “Over de periode voor 2010 moet er van een veelvoud aan onterecht niet-betaalde belasting sprake zijn”, stelt Dedecker.

Hij vindt het ook veelzeggend dat het ACW zich neerlegt bij het bijbetalen van 9,5 miljoen euro aan belastingen. “Dat toont aan dat men er met 9,5 miljoen euro bijkomende belasting al bij al nog goed vanaf komt”.

Naast het fiscale onderzoek loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar misbruik van vennootschapsgoederen en belangenvermenging in hoofde van het ACW ten nadele van de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten. Dedecker hoopt dat er ook daar snel duidelijkheid is.

(EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content