Het gaat om een beslissing van de federale regering van 20 juli die nu op de tafel van het comité B ligt. Dat heeft de woordvoerder van staatssecretaris van Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert bevestigd in reactie op een bericht van Bel RTL.

De staatssecretaris blijft er achter staan dat ambtenaren bloed gaan geven. Federale ambtenaren zullen mits toelating van de werkgever nog wel bloed kunnen gaan geven tijdens de werkuren, maar zullen dus geen volledige dag verlof meer krijgen. Bogaert zou daarmee tegemoet komen aan Europa, dat vindt dat bloed geven vrijwillig en onbezoldigd moet blijven. Een dag verlof als compensatie voor het geven van bloed kan gezien worden als een vorm van verloning.

Compensatiedag

Het Croix-Rouge de Belgique was voorstander van een aanpassing, legt woordvoerder Olivier Bertrand uit. Een zeer beperkte groep profiteerde van de mogelijkheid om zo een dag verlof te krijgen. Gevolg was dat enkelen niet alle noodzakelijke informatie gaven op de vragenlijst van het Rode Kruis, wat niet geheel risicoloos is bij het geven van bloed. Het verbieden van de dag vrijaf zal dus "de veiligheid bij bloedtransfusies verhogen", aldus Bertrand. De ingreep "viseert de compensatiedag en niet de ambtenaren". (Belga/INM)

Het gaat om een beslissing van de federale regering van 20 juli die nu op de tafel van het comité B ligt. Dat heeft de woordvoerder van staatssecretaris van Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert bevestigd in reactie op een bericht van Bel RTL. De staatssecretaris blijft er achter staan dat ambtenaren bloed gaan geven. Federale ambtenaren zullen mits toelating van de werkgever nog wel bloed kunnen gaan geven tijdens de werkuren, maar zullen dus geen volledige dag verlof meer krijgen. Bogaert zou daarmee tegemoet komen aan Europa, dat vindt dat bloed geven vrijwillig en onbezoldigd moet blijven. Een dag verlof als compensatie voor het geven van bloed kan gezien worden als een vorm van verloning. Compensatiedag Het Croix-Rouge de Belgique was voorstander van een aanpassing, legt woordvoerder Olivier Bertrand uit. Een zeer beperkte groep profiteerde van de mogelijkheid om zo een dag verlof te krijgen. Gevolg was dat enkelen niet alle noodzakelijke informatie gaven op de vragenlijst van het Rode Kruis, wat niet geheel risicoloos is bij het geven van bloed. Het verbieden van de dag vrijaf zal dus "de veiligheid bij bloedtransfusies verhogen", aldus Bertrand. De ingreep "viseert de compensatiedag en niet de ambtenaren". (Belga/INM)