Geen cijfers meer over strafzaken door IT-problemen

10/01/18 om 05:14 - Bijgewerkt om 05:14

Bron: Belga

Het openbaar ministerie kan door computerproblemen geen betrouwbare cijfers meer geven over de honderdduizenden strafzaken in ons land. De jongste cijfers dateren uit 2015, bericht De Tijd woensdag.

Geen cijfers meer over strafzaken door IT-problemen

© Getty Images/iStockphoto

Elk jaar produceert het openbaar ministerie - de openbaar aanklagers die misdrijven onderzoeken en vervolgen - statistieken over alle strafrechtelijke zaken in ons land. Maar de jongste statistieken zijn intussen twee jaar oud. Ze gaan over 2015 en de meer dan 800.000 correctionele zaken die er dat jaar zijn bijgekomen of nog hangende waren.

De oorzaak voor de stokoude cijfers zijn aanslepende computerproblemen. Het volledige openbaar ministerie moet immers overschakelen van het oude informatica- systeem REA/TPI naar het nieuwe systeem MACH, wat staat voor 'Mammouth at Central Hosting'.

Maar de invoering van dat 'mammoetsysteem' bij de correctionele parketten gaat gebukt onder allerlei onverwachte moeilijkheden en vertragingen. Daardoor kunnen de statistische analisten van het openbaar ministerie dus geen betrouwbare statistieken de wereld in sturen, klinkt het.

Lees meer over:

Onze partners