Koen Geens, BELGA
Koen Geens © BELGA
Koen Geens stelde woensdag in de Kamer zijn 135 pagina's tellende Justitieplan voor. Daarin staat onder meer dat hij alle straffen grondig tegen het licht wil houden en de celstraf voorbehouden als ultiem redmiddel voor zware inbreuken. Waar al administratieve sanctionering voorzien is - 'bijvoorbeeld in het sociaal, fiscaal en financieel strafrecht' - overweegt de minister 'de penale sanctionering af te schaffen'. Het brengt volgens hem soms ook het principe in het gedrang dat je voor dezelfde feiten geen twee keer bestraft kan worden.

'Waarom niet het omgekeerde?'

'Dus fraude zou niet meer strafrechtelijk worden aangepakt omdat het procedureel wat lastig is', reageert voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding en kandidaat-SP.A-voorzitter John Crombez. 'Dat is maatschappelijk toch weinig proportioneel? Hij zou trouwens net zo goed het omgekeerde kunnen doen en zware fraude niet meer administratief afhandelen.'

Geens zou net zo goed het omgekeerde kunnen doen en zware fraude niet meer administratief afhandelen

John Crombez
Ahmed Laaoej, Belga Image
Ahmed Laaoej © Belga Image

Volgens Crombez gaat het voorstel van Geens in tegen al het werk van de voorbije jaren. De bedoeling was net om kleine fraude meer administratief af te handelen, zodat de rechtbanken zich konden focussen op de grote fraudezaken. 'Samen met hem hebben we de notie 'ernstige fiscale fraude' ingevoerd en speciale rechters in het vooruitzicht gesteld. Grote fraudeurs moeten naar de gevangenis kunnen blijven gaan', aldus de socialist.

Ook voor PS-Kamerlid Ahmed Laaoej gaat het om een nieuw bewijs van de 'normvervaging' die volgens hem tekenend is voor de manier waarop de regering met N-VA, MR, CD&V en Open VLD omgaat met fraude.

'De regering bewijst opnieuw dat ze niet van plan is met de nodige energie te strijden tegen fiscale fraude.' Volgens de PS'er lijkt de regering 'niet langer van oordeel dat fiscale fraude een inbreuk is op de wet en wil ze fraudeurs de indruk geven dat ze er, in alle gevallen, onderuit raken zonder zich te mogen verantwoorden voor de rechter'.

Logica

Vaak lopen dergelijke zaken immers op een sisser af

Brice De Ruyver

Justitiespecialist Brice De Ruyver ziet wel een zekere 'logica' in het weghalen van het fiscale en financiële uit het strafrecht.

'Op zichzelf valt daar veel voor te zeggen', argumenteerde hij in De Ochtend op Radio 1. Vaak lopen dergelijke zaken immers op een sisser af. De inspectiediensten moeten dan wel meer armslag krijgen en de afhandeling moet efficiënter gebeuren, besloot hij. (Belga/KVDA)

'Dus fraude zou niet meer strafrechtelijk worden aangepakt omdat het procedureel wat lastig is', reageert voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding en kandidaat-SP.A-voorzitter John Crombez. 'Dat is maatschappelijk toch weinig proportioneel? Hij zou trouwens net zo goed het omgekeerde kunnen doen en zware fraude niet meer administratief afhandelen.' Volgens Crombez gaat het voorstel van Geens in tegen al het werk van de voorbije jaren. De bedoeling was net om kleine fraude meer administratief af te handelen, zodat de rechtbanken zich konden focussen op de grote fraudezaken. 'Samen met hem hebben we de notie 'ernstige fiscale fraude' ingevoerd en speciale rechters in het vooruitzicht gesteld. Grote fraudeurs moeten naar de gevangenis kunnen blijven gaan', aldus de socialist. Ook voor PS-Kamerlid Ahmed Laaoej gaat het om een nieuw bewijs van de 'normvervaging' die volgens hem tekenend is voor de manier waarop de regering met N-VA, MR, CD&V en Open VLD omgaat met fraude. 'De regering bewijst opnieuw dat ze niet van plan is met de nodige energie te strijden tegen fiscale fraude.' Volgens de PS'er lijkt de regering 'niet langer van oordeel dat fiscale fraude een inbreuk is op de wet en wil ze fraudeurs de indruk geven dat ze er, in alle gevallen, onderuit raken zonder zich te mogen verantwoorden voor de rechter'. Justitiespecialist Brice De Ruyver ziet wel een zekere 'logica' in het weghalen van het fiscale en financiële uit het strafrecht. 'Op zichzelf valt daar veel voor te zeggen', argumenteerde hij in De Ochtend op Radio 1. Vaak lopen dergelijke zaken immers op een sisser af. De inspectiediensten moeten dan wel meer armslag krijgen en de afhandeling moet efficiënter gebeuren, besloot hij. (Belga/KVDA)