Minister van Werk Monica De Coninck heeft de sociale partners opgeroepen om de laatste kans te grijpen om het sociaal overleg te doen slagen. Ze deed dat bij aanvang van de ontmoeting van de regeringstop met de sociale partners over het voorbije begrotingsconclaaf en de nakende onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA). De bonden kwamen eerst langs op de Wetstraat 16. Later deze namiddag is het de beurt aan de werkgevers. De uitdaging voor de toekomst zijn duurzame kwalitatieve jobs te realiseren. Iedereen moet naar creatieve oplossingen zoeken, aldus De Coninck.

Zowel Jan Vercamst (ACVLVB) als Marc Leemans (ACV) drongen aan om het sociaal overleg zo snel mogelijk op te starten. "Eerst moeten wel een aantal anomalieën worden weggewerkt, zoals voor de alleenstaande ouders met een laag inkomen", voegde Vercamst eraan toe. "Hoe vroeger, hoe beter", antwoordde hij op de vraag wanneer het sociaal overleg kan opgestart worden.

Leemans zag nog ruimte voor onderhandelingen. "Wat we zelf doen, doen we beter", vond hij. In het verleden heeft de federale regering het initiatief genomen als bleek dat de sociale partners geen akkoord konden bereiken.

Rudy De Leeuw (ABVV) kwam luisteren wat het precieze kader voor de sociale onderhandelingen is. De socialistische vakbond had eerder laten weten dat sociaal overleg op basis van het begrotingsconclaaf geen zin meer had. "Enkel een sociaal overleg met inhoud heeft zin", stelde hij. (Belga/INM)

Minister van Werk Monica De Coninck heeft de sociale partners opgeroepen om de laatste kans te grijpen om het sociaal overleg te doen slagen. Ze deed dat bij aanvang van de ontmoeting van de regeringstop met de sociale partners over het voorbije begrotingsconclaaf en de nakende onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA). De bonden kwamen eerst langs op de Wetstraat 16. Later deze namiddag is het de beurt aan de werkgevers. De uitdaging voor de toekomst zijn duurzame kwalitatieve jobs te realiseren. Iedereen moet naar creatieve oplossingen zoeken, aldus De Coninck. Zowel Jan Vercamst (ACVLVB) als Marc Leemans (ACV) drongen aan om het sociaal overleg zo snel mogelijk op te starten. "Eerst moeten wel een aantal anomalieën worden weggewerkt, zoals voor de alleenstaande ouders met een laag inkomen", voegde Vercamst eraan toe. "Hoe vroeger, hoe beter", antwoordde hij op de vraag wanneer het sociaal overleg kan opgestart worden. Leemans zag nog ruimte voor onderhandelingen. "Wat we zelf doen, doen we beter", vond hij. In het verleden heeft de federale regering het initiatief genomen als bleek dat de sociale partners geen akkoord konden bereiken. Rudy De Leeuw (ABVV) kwam luisteren wat het precieze kader voor de sociale onderhandelingen is. De socialistische vakbond had eerder laten weten dat sociaal overleg op basis van het begrotingsconclaaf geen zin meer had. "Enkel een sociaal overleg met inhoud heeft zin", stelde hij. (Belga/INM)