‘Gedwongen adopties’ in de kerk niet gedwongen? ‘We zijn verbijsterd’

Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie © Belga

De uitspraak van Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie, dat het fout is om van “gedwongen adopties” te spreken in het geval van minderjarige meisjes die hun kind in katholieke instellingen voor adoptie opgaven, leidt tot “verbijstering” bij de groep Mensenrechten in de Kerk. De groep vraagt dat de kerkleiding afstand neemt van de uitspraak.

Cosijns deed zijn uitspraak woensdag, tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement over de gedwongen adopties. Het is fout om van gedwongen adopties te spreken, zo vond hij. “Er was een keuzemogelijkheid: zelf instaan voor de opvoeding van het kind of het kind afstaan voor adoptie”. De uitspraak zorgde voor ophef.

Mensenrechten in de Kerk, de organisatie waarin onder anderen Rik Devillé actief is, reageerde in een mededeling.

“Wij vragen aan kardinaal Daneels en de huidige aartsbisschop Léonard dat zij, in naam van deze historische slachtoffers, in het openbaar afstand nemen, niet via een woordvoerder maar zelf, in de hoop het vertrouwen weer van nul af opnieuw (weer eens) op te bouwen”,

‘Grote pijn en ongeloof’

“Hebben de kerkoversten dan écht niets geleerd uit de vorige parlementaire commissie seksueel misbruik?” Mensenrechten in de Kerk zegt met “grote pijn en ongeloof, verbijstering zelfs” de tekst van Cosijns doorgenomen te hebben. De organisatie vraag zich af of de tussenkomst van Cosijns tot stand is gekomen met goedkeuring van de Belgische bisschoppen.

Van de jaren 50 tot en met 80 zijn vele duizenden jonge, zwangere vrouwen, volgens de vrouwenbeweging Mater Matuta misschien wel 30.000 vrouwen, in katholieke instellingen opgenomen, waar ze onmiddellijk na hun bevalling gescheiden werden van hun kinderen. Alleen al voor de instelling Tamar in Lommel zou er sprake zijn van zo’n 700 gevallen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content