Als de Belgische regering beslist om de levensduur te verlengen van de kerncentrales van GDF-Suez, die normaal in 2015 sluiten, zal de Franse energiereus alleen noodzakelijke investeringen doen als die rendabel zijn.

Dat zei Gérard Mestrallet, de topman van GDF-Suez, tijdens een seminarie in Frankrijk.

1 miljard euro
"Als aan ons gevraagd wordt om de centrales te sluiten, dan kunnen we dat. Als ze willen dat de levensduur van de centrales verlengd wordt, dan moeten we investeren. Dat komt neer op ongeveer 1 miljard euro voor de drie" (de betrokken reactors, nvdr).

Mestrallet geeft aan dat hij een "compleet rationele investering" wil, of geen investering. "De investering moet rendabel zijn en beantwoorden aan onze criteria. Als dat niet het geval is, dan investeren we niet. Voor ons is dit een investering als een andere."

Kernuitstap
Volgens de wet op de kernuitstap van 31 januari 2003 van de paars-groene regering Verhofstadt I moeten de drie oudste kerncentrales (Doel I, Doel II en Tihange I) in 2015 worden gesloten, Doel III in 2022, Tihange II in 2023 en Doel IV en Tihange III in 2025.

In oktober 2009 sloot de regering-Van Rompuy een protocolakkoord met GDF Suez, het moederbedrijf van uitbater Electrabel, dat stelde dat de levensduur van de oudste drie met tien jaar wordt verlengd in ruil voor een nucleaire rente. (Belga/TV)

Als de Belgische regering beslist om de levensduur te verlengen van de kerncentrales van GDF-Suez, die normaal in 2015 sluiten, zal de Franse energiereus alleen noodzakelijke investeringen doen als die rendabel zijn.Dat zei Gérard Mestrallet, de topman van GDF-Suez, tijdens een seminarie in Frankrijk.1 miljard euro "Als aan ons gevraagd wordt om de centrales te sluiten, dan kunnen we dat. Als ze willen dat de levensduur van de centrales verlengd wordt, dan moeten we investeren. Dat komt neer op ongeveer 1 miljard euro voor de drie" (de betrokken reactors, nvdr). Mestrallet geeft aan dat hij een "compleet rationele investering" wil, of geen investering. "De investering moet rendabel zijn en beantwoorden aan onze criteria. Als dat niet het geval is, dan investeren we niet. Voor ons is dit een investering als een andere."Kernuitstap Volgens de wet op de kernuitstap van 31 januari 2003 van de paars-groene regering Verhofstadt I moeten de drie oudste kerncentrales (Doel I, Doel II en Tihange I) in 2015 worden gesloten, Doel III in 2022, Tihange II in 2023 en Doel IV en Tihange III in 2025. In oktober 2009 sloot de regering-Van Rompuy een protocolakkoord met GDF Suez, het moederbedrijf van uitbater Electrabel, dat stelde dat de levensduur van de oudste drie met tien jaar wordt verlengd in ruil voor een nucleaire rente. (Belga/TV)