Drietaligheid in Brussel? ‘Laat ons starten met uitstekende tweetaligheid Nederlands-Frans’

Sven Gatz (Open VLD) © belga

Alle Brusselse kinderen moeten op hun 18 jaar minstens Nederlands, Frans en Engels beheersen. Dit ambitieus streefdoel staat in de oriëntatienota 2019-2024 van Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz. Kennis van het Nederlands en het Frans moet prioritair zijn, reageert Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle.

Begin dit jaar telde het Brussels Gewest zo’n 1,2 miljoen inwoners, 180 nationaliteiten en meer dan 100 gesproken talen. Daarmee is Brussel na Dubai de meest kosmopolitische regio van de wereld. ‘Om die kosmopolitische grootstad beter te laten functioneren, om de sociale cohesie tussen de bewoners te stimuleren en om hen sterker te maken op de arbeidsmarkt, heeft de Brusselse regering van meertaligheid een beleidsprioriteit gemaakt’, aldus minister Gatz (Open VLD).

‘De voordelen van meertaligheid zijn legio. Naast een job op de arbeidsmarkt bevordert meertaligheid ook de samenhang tussen Brusselaars onderling. In hun superdiverse en meertalige stad, maar ook daarbuiten, is het spreken van meerdere talen belangrijk voor een gedeeld burgerschap, waarin iedereen zich verstaanbaar kan maken en elkaar kan begrijpen. Meertaligheid maakt deel uit van de Brusselse identiteit en zal dat in de toekomst nog meer doen’, voorspelt Sven Gatz.

Minister Gatz hanteert een inclusieve en functionele kijk op individuele meertaligheid. Daarbij wordt vertrokken van de twee officiële talen van Brussel, Nederlands en Frans, aangevuld met Engels als economische en culturele wereldtaal. Daarnaast erkent de Brusselse regering uitdrukkelijk het belang en de meerwaarde van de talrijke thuistalen die het gewest rijk is.

Gatz wil eerst alle bestaande initiatieven en projecten rond meertaligheid in kaart brengen. Op basis daarvan komt er een Raad voor Meertaligheid met alle relevante partners – academici, experts, scholen en andere partners – om een duidelijk plan van aanpak op te stellen.

‘First things first’

‘First things first, Sven Gatz. Drietaligheid zou mooi zijn. Maar laat ons starten met uitstekende tweetaligheid Nederlands-Frans, bijvoorbeeld door het uitwisselen van taalleerkrachten’, reageert Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) op Twitter.

In De Ochtend op Radio 1 vulde hij aan dat uit studies blijkt dat 7,8 procent van de Franstalige leerlingen in Brussel op zijn 18de Nederlands kent. ‘Dat zou 100 procent moeten zijn.’

Daarom wil Dalle dat er prioritair aan acties wordt gewerkt om de Brusselaars Nederlands en Frans aan te leren. Dan kan bijvoorbeeld via de uitwisseling van taalleerkrachten, wat ook in het Vlaams regeerakkoord staat. ‘Laat ons eerder daaraan werken, dan een Raad voor Meertaligheid op te richten.’

Gatz zegt dat hij blijft inzetten op de bevordering van tweetaligheid in het lerarenkorps. Hij gaat bekijken hoe de bestaande tweetalige lerarenopleiding verder uitgebouwd kan worden en hij wil de uitwisseling tussen leerkrachten uit de Vlaamse en Franse Gemeenschap stimuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content