Gatz wil alternatieve financiering voor cultuursector

© Belga

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) ziet mogelijkheden voor de sector om financiering uit alternatieve bronnen te halen. Het witboek met nieuwe initiatieven moet er eind dit jaar liggen, zodat in 2016 het overleg met de federale regering kan beginnen.

Vlaams Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) ziet mogelijkheden voor de cultuursector om financiering uit alternatieve bronnen te halen. Hij laat een witboek uitwerken met nieuwe financieringsvormen die belastingvoordeel opleveren.

Crowdfunding

Zowel de Vlaamse als de federale regering hebben deze legislatuur het mes gezet in de fondsen van de cultuursector. Gatz ziet een deel van de oplossing voor die minderinkomsten in aanvullende financiering, zoals die momenteel al bestaat in de vorm van bijvoorbeeld de tax shelter en crowdfunding.

Dat laatste is momenteel vooral een buzzword, dat niet rijmt met de economische realiteit. In België werd vorig jaar nauwelijks tien eurocent per persoon gespendeerd aan crowdfunding, een pak minder dan in de buurlanden. De tax shelter, waarmee bedrijven fiscaal voordelig kunnen investeren in de filmsector, doet het dan weer wel goed.

Game-industrie

“Mogelijk kunnen we die uitbreiden naar de muziek”, zegt Gatz. Ook de andere podiumkunsten komen mogelijk in aanmerking, al gelooft de minister daar minder in. Olivier Maeterlinck van de Belgian Entertainment Association (BEA) ziet meer brood in een uitbreiding van de tax shelter naar de game-industrie.

“De invoering daarvan zou een no-brainer moeten zijn”, zegt hij. “Momenteel studeren aan verschillende Vlaamse hogescholen gamedesigners af, maar moeten zij moeten zo goed als allemaal naar het buitenland omdat de sector in België quasi onbestaande is.”

De aanvullende financiering is momenteel te onoverzichtelijk, zegt Gatz. Zo bestaat er een mogelijkheid om successierechten te betalen met kunstwerken, maar die werd nog maar één keer in de praktijk gebracht. De methodes voor crowdfunding en voor Europese financiering worden daarom in een duidelijke ’toolbox’ gegoten voor de sector.

Overleg in 2016

Het witboek met nieuwe initiatieven moet er eind dit jaar liggen, zodat in 2016 het overleg met de federale regering kan beginnen. Die is volgens Gatz bereid om mee te werken, ook al kost dat in eerste instantie geld. “Als je het op middellange termijn bekijkt, zie je dat de sector ook jobs en economische meerwaarde oplevert. Daarvan zal ik de federale collega’s overtuigen.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content