Gatz gaat door met klacht tegen ‘Vargasss92’: ‘Principieel te belangrijk’

Het Muntpunt liep zware schade op bij de rellen © Belga Image

De Brusselse minister (Open VLD), bevoegd voor het Muntpunt, legt zich niet neer bij de beslissing van het Brussels parket om de Franse sociale-mediaster niet te vervolgen na de rellen van woensdag.

Het Brussels parket ziet voorlopig geen elementen om de Franse sociale-mediaster ‘Vargasss92’, die aan de basis lag van de rellen van woensdag in Brussel, gerechtelijk te vervolgen. Dat bevestigde woordvoerster Ine Van Wymersch aan Knack.be.

Het was nadat de politie de man had geïnterpelleerd op het Muntplein dat de jongeren zich tegen de politie zijn beginnen keren, met de gekende gevolgen. Hij werd woensdagavond meteen meegenomen naar het commissariaat voor verhoor en nadien weer vrijgelaten.

‘Ondanks het feit dat hij de jongeren had opgeroepen om samen te komen, blijkt in deze stand van het onderzoek nergens uit dat hij aangezet heeft tot rellen of hieraan deelgenomen heeft’, stelt het Brussels parket in een mededeling. ‘Er kan hem op dit moment geen strafrechtelijke inbreuk worden ten laste gelegd. Hij werd dan ook na verhoor weer in vrijheid gesteld.’

Het 18-jarige internetfenomeen kan mogelijk wel nog een administratieve boete krijgen van de politie Brussel Hoofdstad Elsene.

Administratief versus gerechtelijk

Van Wymersch wijst op het onderscheid tussen een administratieve en een gerechtelijke vervolging. ‘De eerste is van toepassing bij overtreding van het gemeente- of politiereglement, zoals het negeren van een samenscholingsverbod. Het klopt dat Vargasss92 de aanleiding van de samenscholing van woensdag was. Maar die administratieve sanctionering komt toe aan de lokale overheid.’

We zien op dit moment geen elementen die bewijzen dat Vargasss92 ook de aanstoker van de rellen is

Ine Van Wymersch

‘Een gerechtelijke vervolging gebeurt op basis van een overtreding van het strafwetboek, zoals diefstal en weerspannigheid,’ aldus Van Wymersch. ‘We zien op dit moment geen elementen die bewijzen dat Vargasss92 ook de aanstoker van de rellen is. Integendeel zelfs, volgens wat we horen van de politie is hij de hele tijd zeer rustig gebleven’.

Dat betekent echter niet dat de Franse influencer gerechtelijk helemaal buiten schot is. Van Wymersch: ‘Als er een klacht wordt ingediend, zullen wij die uiteraard onderzoeken en dan kan het zijn dat onze beslissing verandert en hij toch nog vervolgd wordt. Het parket moet dan kunnen bewijzen dat hij effectief heeft aangezet tot rellen, maar daar kunnen wij niet op vooruitlopen. In deze stand van het onderzoek zien we daar geen elementen voor. Een fundamenteel verschil met zaterdag trouwens, waar dat wel het geval was’.

Gatz: ‘Symboolzaak’

Zowel de stad Brussel als Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor het Muntpunt dat schade leed bij de rellen, kondigde gisteren een klacht tegen Vargasss92 aan. Gatz legt zich alvast niet neer bij de beslissing van het parket en gaat door.

‘Ik heb geen enkel probleem met flashmobs, maar ik wil wel dat er een duidelijk signaal gegeven wordt dat de openbare ruimte niet dient voor dergelijke privé-initiatieven. Voor deze bijeenkomst was geen toelating gegeven. Vargasss92 is misschien niet de aanstoker van het geweld, maar hij is er wel verantwoordelijk voor.’

Gatz gaat door met klacht tegen 'Vargasss92': 'Principieel te belangrijk'
© Belga
Ik ben bereid om in het zand te bijten, maar ik vind deze zaak te principieel om blauw-blauw te laten

Sven Gatz

Gatz benadrukt dat het parket uiteraard de volledige autonomie heeft om te beslissen over een gerechtelijke vervolging. Maar hij is van plan alle middelen in te zetten. ‘Ik ga hier een gespecialiseerde advocaat opzetten en we zullen alle mogelijke argumenten aanvoeren.’

‘Ik ben bereid om in het zand te bijten, maar ik vind deze zaak te principieel om blauwblauw te laten. Als iemand, die in verschillende Franse steden al voor problemen zorgde, nota bene drie dagen na de rellen in Brussel niet het verstand heeft om te beseffen dat hij niet zo lichtzinnig kan omgaan met de openbare ruimte, dan moet daar tegen opgetreden worden’.

‘In tegenstelling tot zijn virtuele wereld bestaan in de echte wereld ook echte regels. Ik dien hoe dan ook klacht in tegen Vargasss92 voor de schade aan de bibliotheek.’

Identificeren

In de nasleep van de rellen volgden 31 administratieve en 4 gerechtelijke aanhoudingen.

Intussen stelt het parket alles in het werk om aan de hand van camerabeelden meer relschoppers te identificeren en op te pakken.

Partner Content